Toysdaily 玩具日報

查看: 5419|回復: 10

[改造交流] 唔知有無Jason Siu fans? Frey Mui 菲妹自改12"

20世紀末是香港獨立創作人光輝的時代.
巨星如Michael Lau, Eric So都因Designer Figures (潮流figure)相繼掘起. 其中一個名字 -- Jason Siu.
大多數人認識Jason Siu 是由於他的12" figure "Monkey Playground"系列 或 喇叭figure "Sound Speakers"~

Photo of Monkey Play Ground copy right reserved to site: TOYSETC.

Photos of "Sound Speakers" & "Inno Lovers" copy right reserved to www.kubrick.com.hk

然而, Jason抓住我的卻是另一早期作品 <<Frey Mui 菲妹>>.

菲妹是Jason在1997-1998年於<<東TOUCH>>內連載的彩色漫畫.

色彩班爛, 熱鬧帶美國漫畫風格是菲妹的特色. 有人說很像美國漫畫< >, 是有點像~ 但正如CAPCOM跟SNK也可以並存甚至crossover, 熱鬧就好.

菲妹是Jason首個被商品化的創作, 可能是當年成本問題, 加上初探市場, 菲妹沒有變成action figure, 反是一個很retro feel的vinyl 搪膠 figure.

Photo's copyright reserved to www.toytokyo.com

多年來我一直覺得很可惜因為活力充沛的菲妹被變成不可動的vinyl好像把爆發力給困住了. 最跟終有機會入手此珍貴的作品, 而我亦決心試試將她改成好動人偶!

左拼右搭的總算組成較像樣的模樣~ 素體用上 Triad Toys的body. 最初還以為要用obitsu的少女body, 怎料菲妹的頭部較大, 用上成人body反而剛好!而且triad toys body的膚色跟頭雕還蠻配的!

頭雕我也下了少許手腳, 滲了黑線, 補個雙眼皮, 加上原設定中兩頰的紅胭脂~我認為接近了原著不少! 手槍也做了滲線工作~

頭盔背面的圖案很是好看!

能再見菲妹妹跑跳碰~ 我自己是很感動喇!

最後仿照原裝牛奶盒包裝上的插畫做張wallpaper~ 致敬完成!
very nice work!
凸b!:50:女仔頭,男人身,真係好嘔心:72:有d錢係唔可以慳
凸b!女仔頭,男人身,真係好嘔心有d錢係唔可以慳
bigtomm 發表於 7-3-2011 05:07 PM

兄弟請睇真&#21874;,
佢係用&#21655;Triad Toys &#22021;最新女性body (EVA) Caucasia
都係咁話啦,嘔 :72::72:
Nice job!{:3_131:}  Keep it up
下体好凸&#21523;......
最尾張wallpaper佢伸隻手入條褲度想做乜? ...."R"咩?:35:
兄弟請睇真&#21874;,
佢係用&#21655;Triad Toys &#22021;最新女性body (EVA) Caucasia
katoki.e 發表於 7-3-2011 11:17 PM

唔該晒幫忙解答,呢位淨係睇三角位o既網友~
凸就凸喇, 不過係G, 唔係b.....
最尾張wallpaper佢伸隻手入條褲度想做乜? ...."R"咩?
H.Kazami 發表於 9-3-2011 01:23 AM

我越來越唔明點解呢度而家咁多figure友都咪住個下體黎睇figure?....
Jason原圖係菲妹申手入褲內(原設定係男裝內褲), 女仔著男裝內褲中好似麻甩佬咁伸手入去~ 呢個就係角色o既玩味囉~
收到師兄!多謝解答!:64: