Toysdaily 玩具日報

[新聞] 連Ankh都去示威了....

曾蔭權受社民連示威者肢體衝擊政府交警方跟進
(商台)2011年3月1日 星期二 21:41

行政長官曾蔭權下午到香港歷史博物館,出席辛亥革命百周年展覽時,受到社民連成員肢體衝擊,政府發言人表示,任何示威活動,都應以和平守法的方式進行,政府對今日的暴力行為予以強烈譴責,事件交由警方跟進。

示威者在曾蔭權進場前,企圖將印有反對預算案的紙張掟向曾蔭權,混亂中,有人衝破保安防線,同曾蔭權碰撞;數名社民連成員,包括立法會議員梁國雄,其後又衝上講台,企圖將一盒粟米石斑飯掟向曾蔭權,並無掟中,示威者又在現場搗亂及破壞典禮擺設,最後被現場保安帶離場。

Yahoo新聞
http://hk.news.yahoo.com/article/110301/18/mylb.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~分隔線~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

嘛~~ 說笑而已, 請以輕鬆心情回帖
表達不滿係可以﹐但過激嘅行為只會弄巧反拙
表達不滿係可以﹐但過激嘅行為只會弄巧反拙
laiken 發表於 2-3-2011 12:20 AM

雖然我唔喺香港唔應該講啲咩

但係跟據上面新聞所講:
"混亂中,有人衝破保安防線,同曾蔭權碰撞"

如果只係"碰撞"嘅話, 又報警又去醫院檢查
又會唔會太小題大造, 浪費人力資源呢?
:76:我支持和平示威但反對用台灣果隻過激示威方法
原來天天大都有睇rider~:58:
咁都要重案組出手:38:
一路不喜歡社民連班友仔,出發點係好,但硬係覺得佢地好失禮,好無品。
表達意見無問題,但有冇諗過呢啲過激為會影响到人?或者喺佢地眼中就只有特首,但有冇諗過同佢地推撞果班保安,就係佢地要請命嘅低下階層?有幾多保安同佢地推撞時會受傷?難道問特首知不知米貴,一定要掟飯盒?
我覺得,佢地係想駁出位,哇眾取寵多啲
已經對社民連冇晒信心...
毓民、大舊都退晒黨...
唔明長毛仲係到做乜...
一班朋黨、一班上新花都既人...
我睇唔到佢地對呢個社會有咩貢獻...
頭像被屏蔽