Toysdaily 玩具日報

查看: 2363|回復: 12

[詢問] 邊D膠可以回收?

有時玩具PACKAGE太多,忍痛都要掉,但聽說有些膠如模型框是可回收的.
其他呢?如FIGURE的吸膠(別答我是硬膠.....認真POST來的)
回復 1# bbdaishogun

I understand PE, PP can be recycle...
但喺HK想recycle應該掉去邊?
發泡膠唔可以回收..:64:
發泡膠唔可以回收..
hehemimi 發表於 26-2-2011 07:16 PM

其實係可以的,只係HK可能未做到
https://www.wastereduction.gov.h ... ecyclable_mater.htm

我搵到呢個,雖然佢係"歲晚回收大行動",但平時應該都一樣㗎啦~
其實係可以的,只係HK可能未做到
Devil_Fudou 發表於 27-2-2011 03:55 PM

謝師兄補充:77:...外國回收/再生/焚化技術比較先進,香港不嬲唔重視..依家無位填先徵收垃圾袋附加費斬腳趾.係檢討既時候(以前見有人可用等離子分隔出塑膠包裝袋內鋁層,有so 添)
冇辦法,唔重視真係好難搞
就算真係開始有心搞,香港要做到好似外國咁完善,都仲要好多年嘅時間
唔單止係技術同政府,要市民響應都唔係一件易事
冇辦法,唔重視真係好難搞
就算真係開始有心搞,香港要做到好似外國咁完善,都仲要好多年嘅時間
唔 ...
Devil_Fudou 發表於 28-2-2011 01:35 AM

依幾年其實有回收箱已經好左唔少,但單棟私人住宅,村屋等要多d配套才行,難道要人一袋二袋行幾百米去回收箱?...完善既外判上門回收/處理/再生技術也需引入才行...
:45:香港地, 若果唔立法係好難自行處理垃圾回收呢個環節架...
以我所知香港呢...
你分類左最終都只會去堆土區...
回復 5# Devil_Fudou

大陸有廠都做到. (我見個時主要係飯盒類重用). 已經成5-6年前見到.