Toysdaily 玩具日報

查看: 2674|回復: 10

[新聞] 80後上班惡習實錄!<轉>

我自已見過都的確係咁、
個種個人行為情況都幾嚴重。
當然唔會係全部人、不過都已經係大部份。
其實越近90後既80後就越嚴重。
當然可以話佢地因為年紀細、
但出黎做野都過左18歲已經係成年人。
只可以話係初出身有好多社會運作上既野未清楚所以做得未太理想、
而唔係本身個人行為有問題。
我個人覺得80、90後其實係屬於比較遲熟、如果25歲會似18~20歲左右。
都係個句唔係全部人~
http://hk.dv.nextmedia.com/templ ... &av_id=14993663
未夠鐘收工就走呢下又真係強左D:(
Then prepare for 90s and 00s, youe will be more surprised.
Then prepare for 90s and 00s, youe will be more surprised.
Panzer 發表於 21-2-2011 12:31 AM

其實呢D行為係咩年代都有架喇、
只不過講緊個比率係全部人既幾多。
都係個句都唔係全部係咁樣、但大部份啦。
90後我都見過都係呢種情況。
不過呢種情況原來好多身邊既人都遇過或者見過。
當一大班人做野時、有人出現問題佢地會倒轉話返你有問題、
然後係FB、微搏呢D地方講出黎<明顯係舒發個人既不滿希望得到人精神上支持及認同>、
當然裡面內容就會全部都只係由個人出發同個人感受而將道理放係自已到啦、
然後就有一班朋友不論男女會就黎擁抱安慰、
再一大班人發表人生道理<明顯係唔清楚件事>、
暴笑地係90後既人生道理係另到80後都 O左咀、
當然得到精神支援後就走左去無再出現。
但有D野係劃晒位佢係以獨立身份有位架,
一句唔做理都唔理就閃左然後要其他人想辦法頂上。
仲要代諗籍口同主辦講原因。
哈哈死未!

亦見過有種係咁樣,
對一個人既評價差唔多去到見到人地外觀討好就會係好人、凶神惡煞就係懷人。
然後見到朋友就會用一種好似已慘遭毒手既語氣去告誡小心,
唔知係佢地好彩定唔好彩過左香港最風光既時代,
真係知唔知咁講野係會比人出律師信。
不過如果真係收信佢地都只會再同朋友講、
見過好多次佢地朋友們既回應都係呢類:您都係發自內心驚真係有咁既事發生、我地明白架。然後再互相擁抱...<都唔知係開解對方定送對方一程。>
第一批90後今年都21歲啦.......
我個人覺得都係因為個人感受大於一切既觀念導致。
另到無睇齊體情況同實際環境。
都係個句都唔係全部不過大部。
只可以說,努力的八十後沒人見,壞事做盡的就人人知,久而久
之八十後成了一貶意詞,令沒顧主不請八十後的人做事,我也
因為這樣失業,令有心發展自己事業的八十後,處處碰釘,走上人生絕路:die:
其實我覺得蘋果呢下又真係太過譁眾取寵﹐呢d惡集60後開始都會部份人係咁
我幾難相信有公司特登唔請"80後"...  

簡單講,70後個價佢唔想比,90後做唔黎。唔請80後請咩?

唔好將問題歸咎比人喇...
:unhappy:
公司請左幾個80後同90頭!頂!完全不知所謂!日日得個身係到!個靈魂就飛走左!一樣野講幾十次!次次轉頭就唔記得!有野做就唔番冇野做日日就準時出現!班大帝真係好惡頂
公司請左幾個80後同90頭!頂!完全不知所謂!日日得個身係到!個靈魂就飛走左!一樣野講幾十次! ...
大舊金 發表於 25/2/2011 14:17

Same as me.
80' and 90' have got same problem even in hospital setting.
Though not all are the same, many suffer same symtpoms e.g. late, slow, lazy, easy come and easy go( =Join a new company quickly and quit quickly too).;
I saw one ward clerk whom has done for 1/2 a day and then quit  the job on the same day without informing the supevisor.............................
Same problem happens to China too, workers in this age group are terrible!!
無時間睇~
我公司真實個案係咁~
一定遲到~ 一定返到公司先食早餐 / 叫外賣~
叫唔郁...
有file 掟俾佢可以成個下午唔搞齋上網吹水...
最後 6 點收左工走左都唔出聲係未搞... 而我一定要果日搞掂佢.........
:ar: