Toysdaily 玩具日報

查看: 6958|回復: 10

[個人收藏] 紅之翼!!!!—ROBOT魂 CODE GEASS 紅蓮聖天八極式 舊物攝影 及 心得分享

最近工作壓力都幾大,又無乜閒時去行街,唯有從自己已入手既「貨物」中尋求娛樂,這一次輪到紅蓮聖天八極式。講番我對呢一隻野既感想,唔知點解佢一開波就好似好貴咁。不過,講QC、造型,佢的確係比LANCELOT做得好D,成隻野基本上無乜重大問題,係除左隻原裝翼同個綠色既輻射波動外。相信大家都睇過好多次呢隻野既報告,不過小弟就再來一次舊物分享,重可以講下R魂成條LINE既一D感想。:77:

只係可以講,成隻野既QC同造型真係唔錯,企係度個陣幾有霸氣架~~:*

我覺得佢隻手真係做得好DETAIL,每一隻手指都有不錯的可動幅度,非常細緻。我都玩過4、50隻R魂,都未見到有這麼細緻既手掌。不單是可動度,成隻手掌和整體都配合得非常之好。

大家不妨從呢一張圖看下隻手掌既整體感覺。

出招......

不同角度去影下佢~

用短刀

隻隻都有既飛標

紅之翼!!!~~R魂其中一個賣點就係D配件夠誇張,容許我在此扯遠少少講其他野。正如當年街機頭文字D一樣,點解頭D紅得起?係因為頭D既速度感同轉彎之類既野做得夠誇張,真係好過癮。我相信,R魂都有俾到同樣的感覺我~~

飛手出來.....呢下真係好型,連小弟個工作台都唔夠用......搞左好耐先影到,因為展開隻翼同隻手已經飛到好遠,所以花了很多時間去調整個攝影角度。

隻手收番入來......

輻射波動..........

向天放野

在此講一下我既一D影公仔心得。我覺得要將一隻俾我女朋友當「垃圾」和「隻隻一樣」既玩具,變得好有「藝術品」(似ONLY)既水平,底紙同攝影場景真係好重要,因為如果無底紙,後面D野花LE花LOK,真係好難令人FOCUS係隻公仔度。之後我都係向其他大大偷師,觀察一下別人拍照的方式,發現燈光都真係好重要,於是我還打了燈。我估計,這樣應該是比較便宜又影到「正常相」既最最最基本方法。:65:

希望有大大出來指教一下,謝謝。:64:

如果大家想看多一點R魂的玩評報告和其他圖片,歡迎去小弟既BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079/:64:
多謝分享, 希望大大分享後RELAX晒!
隻紅連好正, 好想入, 唔知而家仲有冇, 咪價位....
回復 2# kidultrx

依家出面就真係無哂呢一隻啦.....
由我入坑開始起計,我真係未見過有佢既「影子」。
我當年真係因為隻f91而入坑,結果泥足深陷,不過暫時都只係對r魂有interest。
因為r魂com玩同唔算真係好貴,我見到神話真係貴到無朋友,真係唔敢玩。
回復  kidultrx

依家出面就真係無哂呢一隻啦.....
由我入坑開始起計,我真係未見過有佢既「影子」。
...
kkkiii0079 發表於 18-2-2011 01:34 PM

相好正:shiny:我得可翔式:$頭d e家都有玩:$不過頭d果d客比灣岸搶哂:help:
我最近先睇魯魯修,,,,錯過左,,,,我好想要高文同呢隻紅蓮呀,,,,

同埋想問斬月有冇出過野
回復 5# gerrard814

俾張高文你看看~~
高文同隻紅蓮原價幾錢左右嫁,,,,如果搵到唔係炒得太高價想買呀~

ps:斬月有冇出過野?
:71::71:
我都係最近先領悟到燈光係好重要:34:
回復 8# kyo353

我的相都係用傻瓜機影既,只係加左燈啦~~~:77:
高文同隻紅蓮原價幾錢左右嫁,,,,如果搵到唔係炒得太高價想買呀~

ps:斬月有冇出過野?
gerrard814 發表於 18/2/2011 23:21

http://www.google.com.hk/search? ... g1&aql=&oq=
回復 7# gerrard814

一直都無回斬月,因為
1. 我都無買
2. 因為實在太貴了.......講左都無用

高文早排再版,非常合理既價錢,不過再版完之後,又係上番天了.....