Toysdaily 玩具日報

查看: 3836|回復: 17

[分享討論] 點解 HT 同 EB 對第一批客咁衰?

成日當第一批客 guinea pig (實驗鼠),搵第一批客試毒,D 好野同改良版就比第2、3、4批客!佢地有冇諗過第一批客永遠都係最早訂,最死忠既一批客,點解要咁對我地呢班忠實粉絲??:time:
因為佢地唔認真囉
你都話第一批係最死忠.....唔搵你呢批做壓力測試, 又點對得住自己. (講下笑)

量產第一批有一點小問題非常 common

不過真正的大公司 QC 做得好, 不會讓次貨出廠

成本和生產時間也隨之增加, 價格也會上漲

又要快, 又要好, 又要平, 有難度.........:68:
可以同你講~~佢做生意的...為左引更多人去買~~~又點會係良心企業呢?
第一批早玩過人, 賺左個早玩, 但就有白老鼠風險,
我都奶過唔少....唉

成本和生產時間也隨 ...
Gretzky99 發表於 15-2-2011 10:37 PM

小問題當然正常
但大問題就未免..........

成本和生產時間也隨 ...
Gretzky99 發表於 15-2-2011 10:37 PM

完全同意大大所言:71:
世事無咁理想,現實歸現實:38:
完美出貨,個個都想,但要賣價承受得到,
其實環故有好多產品出現過同樣問題,如手機,汽車
再講,同行幾家龍頭也有此種情況發生,似乎難以避免間歇出現:54:
而家最主要既問題係...ht完全無交代單野會點做~~~

攪到未攞嗰d人,都唔知攞唔攞好~~~
個個商人都唔 like 同你換貨退貨啦 ^ ^
反而係佢地 d customer service , 黑面都唔好比d客見到, ..
寧願一面笑住, 一面小晒, 都唔好比人見到嘛:34:
不過同意樓上 c hing 講, 第一水通常都有 bugs...mobile phone...software...etc
經一事, 長一吋~~

就快有[幾米]~~

:)
回復 9# deviljamie

唔買大把人買,我都收到call,不過我就唔囉往啦!:42:
好聽D,咪叫試金石囉,商業機構係咁運作架啦老友。
好聽D,咪叫試金石囉,商業機構係咁運作架啦老友。
宮澤熹一 發表於 16-2-2011 03:04 PM

我唔介意做試金石,但試金石唔等於quality controller.
我試金都比d QC左o既金我.
咁點解Medicom對第2,3,4,5,6,7.......批客都咁衰,都冇人開Topic 小佢。:53: