Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: WACOM

[分享討論] 訂 玩具的意義

我就認為我地買玩具都係因為情意結,唔應該為買玩具而煩,但上述樓主既事件又幾令人氣憤,個d玩具店我地知佢咩料而唔去幫襯佢,佢關門大吉都係遲早問題。
冇貨一件事...

d貨就地起價係另一件事

前者:佢地都變唔倒貨出黎

後者:奸商
呂品器 發表於 1-2-2011 02:20 PM

最狗係用 1+2
話冇貨, 又或者訂既果批唔係呢批, 之後又話訂果批番唔倒
退訂之後賣 "唔係俾訂客果批"
錢就俾佢 hold 左黎周轉幾個月/半年, 之後就一聲 byebye 賣貴貨~
間不中會有呢D狗絕 case
回復 33# movie_arms

咁絕:50:
頭像被屏蔽
如果來貨貴o左加價係可以接受,但最 PK 係有o的舖見市面冇貨,就同你講冇貨,扣起o的訂貨來炒。
如果來貨貴o左加價係可以接受,但最 PK 係有o的舖見市面冇貨,就同你講冇貨,扣起o的訂貨來炒。
gogoring 發表於 1-2-2011 05:48 PM

但來貨係咪真係貴左冇人知,
見好賣講個大話話來貨貴左黎加價其實都只係聲帶發幾個音咁簡單
gogoring 發表於 1-2-2011 05:48 PM

咁即係d客賖數俾間舖入貨黎炒:x

回復 38# 機體

bingo, the buyer take all the risk, to shop they are interest free loan, also can lock a higher selling price

佢地根本無權hold住客d錢,無貨比或突要加價個客吾要,個交易終止就要馬上退訂..佢hold住D訂時期關門大吉甘點計ar?渣都無得剩,調轉同佢講堤左貨先過年後先比錢佢得吾得?最憎呢d鋪...
根本係黑店
基本上一落訂已經係一個contract
一個commitment
你收得我訂就一定要以訂價成交
佢加價就得
買家退訂就唔得
消委會一定受理
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽