Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 初試頭雕(P4 update)

:shiny:帶上頭髮後成個型都出曬黎
頭像被屏蔽

update

繼續!因為無焗爐,所以改其他用師兄的方法 "隔水蒸",蒸左30分鐘不過有小小裂:80:

因手藝差覺得耳仔好難整,所以打算犧牲佢:^.......faceoff......

補畢地

噴灰之後發覺有好多位要執:cool:

畫好髮線

加底頭髮

底頭髮後面

加面層頭髮(因為驚做得唔好,所以用錫紙隔一隔開,希望之後面層頭髮可以成塊換)

加面層頭髮後面

側面

完成60%............待續:(

自家製...強呀:43:
:71:
大大我都雕左個頭不過唔識搞個頭同BODY個接合位......我用MEDICOM BODY    可唔可以幫忙呀....仲有美國灰土係富聯有.個叔叔仲有問入答地址旺角中旅對面
大大我都雕左個頭不過唔識搞個頭同BODY個接合位......我用MEDICOM BODY    可唔可以幫忙呀....仲有美國灰土係富聯有.個叔叔仲有問入答地址旺角中旅對面
大大我都雕左個頭不過唔識搞個頭同BODY個接合位......我用MEDICOM BODY    可唔可以幫忙呀....仲有美國灰土 ...
wayneXwayne 發表於 20-2-2011 05:58 PM

我係用HT body的,用佢本身條頸再係頭雕預個洞,就咁套落去.......因為唔知M記body係點有無相睇下?"美國灰土"即係我用果隻?買左幾$?
一樣係super sculpey 不過我用既係灰色者,灰色D紋理出D,同埋我都意謂D super sculpey好貴,一睇之下原來450G  1條魚,仲要有排你玩,我唔識POST相呀.....仲有我自己覺得雕一個似樣既頭雕最好有一套似樣D工具.........係喎我未扲去蒸呀,我想問要蒸幾耐同埋係唔係就咁放係碟上面蒸就得架啦
有7-8成似wor.  :71:
一樣係super sculpey 不過我用既係灰色者,灰色D紋理出D,同埋我都意謂D super sculpey好貴,一睇之下原來450G ...
wayneXwayne 發表於 21-2-2011 12:18 AM

我用錫紙包住個"蒸餸架"之後就咁放係上面蒸(我果件大約蒸左30分鐘,之後自然攤凍),不過你最好搵一舊同你件頭雕差唔多大小的灰土"試蒸"睇下用幾多時間較果最好,費事一黎就用堅野!!衰左會好傷.....:(
有7-8成似wor.
renewdanny 發表於 21-2-2011 12:31 AM

haha thx danny:shy:
update亳無技術可言的上色

總算完成

GOOD JOB,我都係時候買番個body同d衫褲比我
大大我都雕左個頭不過唔識搞個頭同BODY個接合位......我用MEDICOM BODY    可唔可以幫忙呀....仲有美國灰土 ...
wayneXwayne 發表於 20-2-2011 05:56 PM

我會就岩頸長度,鑽大d個窿位,之後窒d寶貼萬用膠入去,用尼固定頸個ball join位。

另外富聯搬左去雞旺2x樓~~