Toysdaily 玩具日報

查看: 16919|回復: 22

[改造交流] 我的2010 懷舊機械人 模型改造回顧 暨 2011展望

遲大到的2010年模型回顧 , 請多多包涵:77:

2010總共製作了六件模型, 很平均地兩個月起貨一件

一至二月: 青島文化 黑盒 魔境傳說 模型

相隔幾年後砌返模型的第一作, 為了遷就分體而忽略了關節強度, 而且手油關係, 上色不太平均,屬不合格之作

三至四月: 香港製造 電腦戰士 三盒裝模型

幾廿年前的三盒裝模型, 每盒可砌成一機械人仔, 集齊三盒就可合成電腦戰士, 這改造廢除了合體, 主攻可動!

五至六月: 韓製 光戰隊 模型

由不可分體改到可以分體, 除了雙腳 變型不跟原著外, 其他都 okay, 係2010第二最愛作品

七至八月: bandai 恐龍戰隊 食玩模型

希望做到 合體及 可動兼備 , 出來效果良好, 係我2010最滿意之作

九至十月: 大陸珍藏版 新星龍神丸

希望改到可以做到與動畫相近的動作, 可惜, 本身質量非常差, 改到無心機, 屬半爛尾作

十一 至 十二月: 大陸珍藏版  黑龍角

改動比例 令黑龍角似返動畫中o甘有型, 唯獨紅色軟膠位置顏料剥落, 仍在尋找解決方法中...

2011展望
希望好似上年完成六件吧, 已經選擇了以下幾款:

青島文化 勇者王亦製作中

~拜過早年, 祝各位 新年進步 謝謝觀看~
支持,希望可以快D睇到大大嘅新作
勇者王是完全變型嗎?
經典:71:
wa wa wa, all good works~~
原來圖2叫電腦戰士, 我淨係記得個樣:34:
好正:$
?t=1296121566
超攻速難啲喎!:36:
非常好!尤其電腦戰士。
:71:期待樓主2011年既新作
大冧價嘅群雄動素体真係好正,我都掃左D備用。師兄改得好正。支持舊模。
大大強呀!
no getter?:oh:
頭像被屏蔽
:71: