Toysdaily 玩具日報

查看: 7833|回復: 16

[分享討論] 最先有浮游炮的機體........

不知是否娜娜那MA?
那自護公國比連邦技術上先進......是嗎?

maybe MAN-03 Braw Bro?

不知是否娜娜那MA?
那自護公國比連邦技術上先進......是嗎?
abley 發表於 20-1-2011 11:44 AM

最先應該是之前MAN-03上的線控版本.
在MAN-08之前亦有之後的設定中的MAN-05.

在NT技術上自護的確比聯邦先進,
聯邦在一年戰爭期間可說是毫無NT技術.
maybe MAN-03 Braw Bro?
Macross長谷有洋 發表於 20-1-2011 12:13 PM

玩基利之野望仲有1隻白色機身冇腳有渣古頭~~~果個算唔算~~~好似自護號線控手~~(冇記錯的話) :(
玩基利之野望仲有1隻白色機身冇腳有渣古頭~~~果個算唔算~~~好似自護號線控手~~(冇記錯的話)
黑色三連敗 發表於 20-1-2011 14:05

果隻係MSV, 編號ms-06z, 都係線控的.

最先有無線浮遊炮應該係娜娜的愛美號
果隻係MSV, 編號ms-06z, 都係線控的.

最先有無線浮遊炮應該係娜娜的愛美號
getterwing2 發表於 20-1-2011 03:00 PM

如果浮牛炮一定係娜娜~~~不過見大大講開線控~~~:(
... 哦... 線控應該係上面提的man-03
愛美號有多少隻牛油炮呢?
見AMX-004好像有數不盡甘,排毒都無甘多.

有一說 RX-93 Fin Funnel 可能係抄83年港片蜀山(此片於日本非常受歡迎),丁引(秋官)七夕劍出鞘。

咁蜀山應該係最早用........ 古代喎
愛美號有多少隻牛油炮呢?
見AMX-004好像有數不盡甘,排毒都無甘多.
abley 發表於 20-1-2011 06:29 PM

MAN-08有十二個,
每個直徑8米,
大致上和Ball的主體大小差不多.

AMX-004原機有10個,
在Mk-II出來之後改良成12個時也有一同改良原機.
量產型則有30個.(原因是量產型強化人操作能力較低易丟失, 要多點備用)
有一說 RX-93 Fin Funnel 可能係抄83年港片蜀山(此片於日本非常受歡迎),丁引(秋官)七夕劍出鞘。

咁蜀山 ...
Tasuku 發表於 20-1-2011 20:22

haha, so the conclusion is...
強國最!!!!!:34:
haha, so the conclusion is...
強國最強!!!!!
Gundam@EFSF 發表於 20-1-2011 08:40 PM

Agree!!!:71:

咁蜀山 ...
Tasuku 發表於 20-1-2011 20:22

秋官呢套真係好勁
如果嚴格嚟講,MAN-08搭載嘅係「Bit」,而AMX-004搭載嘅,先係「Funnel」;至於線控果批,應該都唔入呢個目錄裡面...
講真~ 如果聯邦軍唔係執到亞寶真係衰晒...
只要馬沙一座上高達可以話壓倒性優勢...
:he:
勇士出現先係第一部光射槍...
無娜娜"磅"住真係死左九年...