Toysdaily 玩具日報

查看: 47350|回復: 19

[玩具報告] SHF: 全情投入來愛你, 而無論任何天氣

井&#22338; 深紅郎 / Weather Dopant係矇面超人W劇中, 中期長期出現既主要奸角之一.  是 <井&#22338;內科醫院> 的一名醫生. 10年前, 當他覺得就不到生命的方向時, 目擊了 Terror Dopant 襲擊一班普通人. 當時, 他就決定了要把這鍾力量得到自己手中, 把這成為了人生目標. 不停用Weather 的力量和他人的 Gaia Memory把自己推到極限.

首先要大讚! Weather可以話係 SHF 中, 比例出得最好, 最接近原作, detail 十足既figure之一 (像 Another Agito, Nasca Dopant, 0號, Gills 般出色). 雖然隻 figure 既白位大多都係用會原舊色, 但係舊質比起 Ixa 的好得多. 還打上了輕輕的灰色陰影, 帶出了更加立體的效果. 個人覺得我個隻 QC 都算係唔錯, 自己覺得無咩大問題.

配件有3對上了銅金色的手, 加上武器 Weather Mine. 其中一件係應插在背部的.

來幾個近鏡, 看看隻 figure 有多detail. 裙甲, 手部的尖位, 與及膊頭下那個龍頭下的甲也是用 PVC 軟膠造的. 腰上那兩條龍每一塊鱗都是雕上的. 肚上那白色也是特別上色, 於其打白色甲上的色不同, 添加了層次感.

隻 Weather 本身身型好有氣勢. 就咁企係度都殺晒. 又夠惡又夠霸氣. 單單扭幾下已經好見得人. 除時都可以登上display 櫃.

手部可動不能拉到上搏頭那水平. 手掙最多也可去到90度.

跟其他怪人和近期SHF既作品一樣, 只有舊腳同ball joint 關節. 不過feel 到可動同貼地度比之前的好一些些, 唔會好似 Nasca 同 0號咁擺D pose 咁難擺得靚.

膝頭可動不錯.

雖然聽落可動好似差D咁. 但係相比起同類既怪人 Nasca及0號, 可動已經好好多, 我個人覺得幾好玩, 因為擺咩pose 都超型.

唯一想彈一彈既就係肚上粒珠. 可以用到透明件當然完美啦, 不過無像官圖中用上金屬色.  中間條模線也過分明顯.

係時候去相!

井&#22338;老師揀中你!......做室驗品.

初頭無點留意到, 但係頸部好動實在造得唔錯. 可能這係他比 Nasca 好玩既其中原因吧!  雖然SHF 出過唔少超瘦型 figure, 但係 Weather 今次大大隻既身型, 真係造得好足.

Weather 既設解本身都好日本武士FEEL, 武器上那標記都好有當時既feel. 雖然唔記得叫咩, 但係好似動畫 "機甲武士劍" 以前都見過裡似既 icon.

無 Weather 就唔會有 Accel 既出現.  翔太郎, Philip 同 龍合力都打唔贏既 Weather, 最後會敗及誰?

有看矇面超人W 的, 對 Weather 這角色一定印象深刻. 不少精彩打鬥場面都來自他手中. 造型也是一看便愛上, 講到SHF 這件玩具, 我覺得同劇中一樣精彩.

近期雖然少同 figure 寫report 同影相., 但係我都仲有keep 住追SHF 架! 呢幾個月既大熱SHF 拉打作, 大多我都覺得只不過不過不失, 沒有遇期中精彩. Weather 與 Accel Trial 可以算係個人近幾個月黎既 SHF 最愛. 只可以話未入手既大大就要快啦. 出色既怪人可動figure, 唔係成日都有機會出架!

多謝收看.
十卜靚相:71:
靚figure+靚相:71:
差utopia咋
快d出喇:43:
:71:支持
令相十卜! :$
靚相要支持:71:
好文、好圖、好PS、好Banner、好Logotype!:71:
C兄出多d報告啦~
support~靚相:73:
support insomniac兄&#22021;靚靚weather!!!:71:
支持 insomniac 的越洋報告~~~幾隻怪人都有唔錯GE水準~~~:78:
我都好投入咁睇你既正post:shiny:
:71:
:71:
Weather不管是造型還是本體份量都能算是極品阿
多謝 everybody 既支持 :^

得閒時會比多D心機出post 同大家分享架啦
:71:good pics!!