Toysdaily 玩具日報

[週邊精品] 神兵玄奇討論區 (P.8 加入EDMONDLUN大大幾百張珍藏相!!)

太大件,揸唔到
mushroom 發表於 14-1-2011 05:56 PM

!其實係揸到的,但架生太重,對手好快會"不舉"
用後期出果D膠 疚瘋,星宿劫同天晶就無問題
同埋後期D兵器都改左用膠造,有好有唔好.話就話可以跟原著,什麼通透感,但個價同之前金屬的差唔多
到果時好似係兵器潮晚期了................
唔知大家對神兵3果把五彩冰條(天晶)點睇?
咁點解虎魄會反噬呢?

PS:總覺得這個有點補鑊FEEL的前傳是因為有了魔兵所以連魔刀虎魄都正當化了 ...
隨感一亡魂 發表於 14-1-2011 11:55 PM

好似係隻老虎變得太強....

出多本書,出多D兵器,又可以補完故事,何樂而不為。
!其實係揸到的,但架生太重,對手好快會"不舉"
用後期出果D膠 疚瘋,星宿劫同天晶就無問題
...
rayliww 發表於 15-1-2011 12:35 AM

4吋膠就無問題,若我件接近6吋的大虛,俾神話星矢拿是無可能的,因為同神話素體差唔多高......

神兵3完全無視,五色都算靚,但好唔知點咁....
咁點解虎魄會反噬呢?

PS:總覺得這個有點補鑊FEEL的前傳是因為有了魔兵所以連魔刀虎魄都正當化了 ...
隨感一亡魂 發表於 14-1-2011 11:55 PM

我大慨記得外傳既故事係: 蚩尤原本係好人(只係樣衰左d), 而佢左一對戰虎母子既,
佢有一個同村既兄弟, (靚仔黎既), 鍾意左蚩尤個靚老婆,
所以用計令蚩尤失踨再卮佢老婆話蚩尤已死...再扮好人接收左蚩尤個老婆
N年後蚩尤番黎搵佢老婆...發現一切已經改變...佢就帶埋兩隻老虎離開
但係靚仔知佢番左黎就想趕盡殺絕....
有一晚, 蚩尤係森林露宿...佢兩隻老虎發現有人接近...原來係一個天外來客...(外星人)
個外星大件過蚩尤好多...兩隻戰虎幫拖都唔夠抽...老虎仔仲係當時就戰死埋....
而老虎媽媽食左個外星人個頭....突然好似好辛苦咁典下典下...
佢條尾龍骨好似要破体而出咁...
係呢個時候...其實蚩尤都已經半死....但佢唔忍心見到隻老虎咁辛苦...
所以佢一手拎住突出黎既骨...用力一抽.....一把由外星人血肉+虎骨而成既天神兵-"虎魄"就始面世!!
成個過程都俾原本想偷襲蚩尤既靚仔睇到晒...佢就偷左老虎仔條屍番去...
因為老虎仔都咬到外星而飲左D血, 靚仔就用佢煉成左另一把虎魄(劍形的)
最終兩人用自己既虎魄決戰..而兩把虎魄入面都有戰虎母子既靈魂係入面,
兩兵相接就好似母子雙殘一樣...雖然最終蚩尤係贏左....但係就令到虎魄會反噬主人...
PS...我都有把12"既原色虎魄呢...:shy:
我大慨記得外傳既故事係: 蚩尤原本係好人(只係樣衰左d), 而佢左一對戰虎母子既,
佢有一個同村既 ...
一舊仔 發表於 15-1-2011 01:33 PM

一個看完令人默然的故事....:42:

嗯,這個可以比美"麥加登原本是民主鬥士"的前傳故事果然有水準...
重以為虎魄是因為惡+惡所以會噬主...
居然...

唉...男人果然是信不過的。

既然蚩尤是好人,咁點解黃帝要殺佢?
因為好人蚩尤除了虎魄已經一無所有索性黑化?
佢有一個同村既 ...
一舊仔 發表於 15-1-2011 01:33 PM

不知外星人從裏來?:34:

我還有16"虎魄,是我第一把虎魄
大家喜歡問天嗎?
大家喜歡問天嗎?
mushroom 發表於 17-1-2011 02:09 PM

問天...一般...
    我喜歡前傳入面既蚩尤多一點
問天...一般...
    我喜歡前傳入面既蚩尤多一點
一舊仔 發表於 20-1-2011 01:55 PM

神兵F的蚩尤都是忠的。
回復 49# 一舊仔

老虎母子係掉返轉~~
阿媽俾靚仔拎左~~打造左無上虎魄~~
後尾係阿仔救蚩尤食左外星人個頭...
根住虎骨突起~先俾蚩尤抽出黎~~
點解會吞噬係因為當年蚩尤同靚仔用兩把虎魄互片(迫老虎母子相殘)
仲打到無上虎魄斷埋(簡接殺虎媽)
所以老虎既靈魂先會反噬蚩尤~~
印象中除左蚩尤~任何人用虎魄都未試過反噬~
回復  一舊仔

老虎母子係掉返轉~~
阿媽俾靚仔拎左~~打造左無上虎魄~~
後尾係阿仔救蚩尤食左外星 ...
└佳→┐ 發表於 25-2-2011 01:10 PM

炎神試過!
回復 56# mushroom

又好似係啵...不過神兵3真係冇乜睇...
完全冇當過係神兵系列....
唉...f2戰幾時出丫....
等睇佢兩父子原子彈中大戰架嘛...
更正...應該係虎魄唔想母子相殘~先反噬蚩尤~
最後無上虎魄都係斷左...
回復  mushroom

又好似係啵...不過神兵3真係冇乜睇...
完全冇當過係神兵系列....
唉...f2戰幾時出 ...
└佳→┐ 發表於 25-2-2011 01:51 PM

我仲睇緊神兵1....至記得炎神被反噬...唔係神兵3.....

至於神兵F......若果天子7收工,咁鐘英偉有時間開新書前就可能出。不過都要佢可以自己主導個故事,而不用李中興參與至得。
原來係1添丫...