Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 玩左近30年玩具 整個靚櫃 post下d玩具 PART 3 (30'mething感想分享))

回復 30# ff903

兄弟....其實我對衣著都幾有研究, 唔一定要名牌先係靚....試諗下d自由行又著....師奶又著....阿叔又著.....買黎托咩.....做人最緊要有品味唔好跟大隊, 呢樣野你研究下啦~

回復 28# 隨感一亡魂

如果該網絡用語令你情緒不安, 小弟道歉
我亦冇表示人要冇視外表外型, 我以"潮童"一字所指的是盲目地追求名牌, 貴牌字的人
人人興趣不同, 我鐘意玩玩具, 有人鐘意玩衣著
我的意思係盲目地追求名牌衣著的人冇品味, 相信我的想法跟你冇抵觸
Thanks for sharing~! Pls keep on your passion on toys~!!
哈哈, 其實gazza大大講的我也中了很多樣....:35:
我同意"隨感一亡魂"大大的看法, 做自己喜歡做的啦, 說到尾都是自己要努力點, 在某些地方有一定的成就便沒人label你啦~ 我身邊有很多成功人士, 也是超級玩具迷呢~! 又, 古天樂有個貨倉, 全部都係一比一figure(不知還可不可以叫figure...:47:), 沒有人說他是毒男吧, 玩玩具的又可以很潮, 無衝突的, 大把明星勁打機, 人人都有童年o既~! Enjoy yourself~

Thus, 被人label一定唔係因為玩具, 而係如何的生活, 錢,車,女人,名牌,玩具等等等等....最重要係努力平衡生活和hobby啦, 不走太極端便可以了~ 互勉之~:64:

p.s. 樓主不用擔心, 有很多女仔接受到愛玩具的男仔的, god bless~~:77:
Thanks for sharing~! Pls keep on your passion on toys~!!
哈哈, 其實gazza大大講的我也中了很多樣....: ...
ToyKnife 發表於 29-12-2010 02:44 AM

客氣客氣:77:

其實我又何嘗不是受欺壓的其中一名玩具迷...
重要係被女友,家母,朋友三方聯手欺壓TIM...

老實講,每個人都總有一至兩種消閒誤樂,
例如我老闆,公司的事務唔理跑去搞他的地下組織,
但他作為一個成功人仕,亦沒人說他些甚麼...除了話下佢不務正業WO~
(咁當然,他在幕後做既野,我依種前線員工是看不到架啦~)
又例如我朋友,三廿歲人,搵到d錢,但好鍾意玩車,仲要將份雙糧整份拎哂去搞架車...
俾周圍的人鬧到飛起...

我想說的是其實玩乜野都好,一樣有阻力,凡旁觀者除了搵錢儲錢以外,
所有的興趣其實亦不會表示讚誠(聽過有些人連鍾意讀書都俾人插)
玩車玩潮流,可能還會有廿幾歲人但十歲智商的港女會崇拜,
但女人成熟了一樣成嫌你不務正業,這是事實...

我諗不只香港係咁,全世界都係咁...

但要搞清楚,如果個人係企企理理正正常常,玩乜都好也是無傷大雅,
要吐氣揚眉請好好地做人...
回復  隨感一亡魂

如果該網絡用語令你情緒不安, 小弟道歉
我亦冇表示人要冇視外表外型, 我以"潮童"一字 ...
Assassin 發表於 29-12-2010 02:15 AM

我是想提醒你那句網絡用語有粗口,可能會觸犯版規。

如果是在乎某些人的目光,
就老老實實的幹一些事好去改變那些人鄙視的目光。

正如我說他不舉,他說自己可以舉三百磅啞鈴,是很厲害,但牛頭不搭馬嘴,解決不了問題。
這就我的建議。

共冕之。
OT:樓主,看見您別出心裁的網名,加上您的頭像,我笑了XDD
回復 35# 隨感一亡魂

如果某些入"鄙視"的是某興趣, 要改變那些人的目光就要放棄興趣
我覺得如果人因為自己係小數, 為迎合多數人目光或睇法放棄自己所愛, 係非常不值
回復  隨感一亡魂

如果某些入"鄙視"的是某興趣, 要改變那些人的目光就要放棄興趣
我覺得如果人因為自己 ...
Assassin 發表於 29-12-2010 12:33 PM

人各有志,祝你好運。
回復 27# 隨感一亡魂

無事啦師兄~
其實講真, 我覺得買乜嘢都好, 玩具模型又好, 潮物又好, 最緊要自己真係鍾意就得. 其實我而家都少咗好多買玩具喇(因為喺澳洲呢邊又少又貴...) , 今年淨係買咗d fingerboard... 雖然好多人覺得無聊白痴, 但係我覺得都幾好玩吖~ 又可以訓練手腦協調~ 上網見到d鬼仔仲玩得好pro添~ 我諗我d啲仔女出世我都會俾佢哋玩~ :34:

遲d返hk, 我最希望係買返d兒時最愛 - 小雙俠, 黃金俠, 金毛獅皇, 大武士, 六神, 宇宙大帝同光速電神(如果會出)就好:44:
回復 30# ff903

朋友仔, 我細個嗰時同你一樣, d friend都係咁... 成日叫我買jordan d籃球鞋... 其實買乜都好, 最緊要食飽個肚, 健健康康, 第日您搵到嘅$$將會俾到您更多~ (個人經驗分享):71:
回復  隨感一亡魂

無事啦師兄~
其實講真, 我覺得買乜嘢都好, 玩具模型又好, 潮物又好, 最 ...
nea 發表於 29-12-2010 05:11 PM

袋鼠國:71:
有機會真想去一次作旅行:71:
回復  ff903

朋友仔, 我細個嗰時同你一樣, d friend都係咁... 成日叫我買jordan d籃球鞋.. ...
nea 發表於 29-12-2010 05:15 PM

:43::78:
頭像被屏蔽
回復 43# bad-aries
做人我覺得一定要享受下 如果日日返工放工...出糧比曬層樓既話....真係無意義, 至於用咩方式娛樂就各有所好......各位...加油吧~
i am fully support you!!keep enjoy ur life with TOYS!!!!!