Toysdaily 玩具日報

[詢問] 有關回覆問題...

唔知點解我經常性明明回覆一段野,但出黎個post只show到頭幾個文字,之後就成段野冇晒又要再打過........
起初我以為自己回覆過長(但都冇理由只顯示頭幾隻字吧......)
所以而家打短少少,不過一樣係咁,究竟係咪因為我既回覆入面有d咩字眼唔出得街(絕不是粗口/其諧音)自唔俾我show出黎??定係有權限??
情況好似咁:(如果版主想知原文我可以pm你)

一講到уヰ,星期二o係深水
因為你深水「埗」個「埗」字... 是 香港字...

可能是伺服器問題... 當讀到那些香港字時... 有時電腦不懂識別而不能顯示... 跟著就會從該字開始的文字全部不能顯示了...

這個問題由盤古初開時小櫻已經發現... 解決方法是不用香港字... 用「白話文」最穩陣... 但不代表會不出現此問題... 最好是習慣先在Notepad之類打好文章然後抄到回覆欄內...

小櫻上
埗字或香港字其實係打到既,問題係出左係了ie到,如果想打hk字,請用firefox 或者 safari! Thx
我想講我而家每次回覆都唔得 =.=
一係就要強行縮短句子先勉強ok
有時都無用, 請問可以點解決...
埗字或香港字其實係打到既,問題係出左係了ie到,如果想打hk字,請用firefox 或者 safari! Thx
Vince 發表於 24-12-2010 09:16 AM

唔係!... 有時小櫻用FireFox都有機會出現此問題... 而且更唔係香港字添... 仲有就係已經係响NotePad打完抄過去...

幾時出現... 係點樣就唔記得喇... 出過咁多編邊記得... 但如果Post文太長嘅話出事機會會高啲...

但用IE... FireFox IE Tab... 就幾乎會發生... 但其他用Discuz嘅Forum都無事喎... 而喱個問題响前兩個版本已經出現...

就當鍛鍊中文囉... 全部寫正統書面白話文就無問題...

小櫻上
我想講我而家每次回覆都唔得 =.=
一係就要強行縮短句子先勉強ok
有時都無用, 請問可以點解決...
Kel_Kel 發表於 24-12-2010 10:38 AM

你應該係開左 回覆 window 太耐, 所以比 server timeout.
係 notepad 打晒你 d 野先再 copy and paste ...
或者直接用 最下的 reply box 去 回.
其實我就係咁樣做法但唔得, 但點解而家係度又ok ?? =.=
其實我就係咁樣做法但唔得, 但點解而家係度又ok ?? =.=
Kel_Kel 發表於 24-12-2010 12:46 PM

咁你邊到唔得?
因為你深水「埗」個「埗」字... 是 香港字...

可能是伺服器問題... 當讀到那些香港字時...  ...
小櫻 發表於 24-12-2010 06:39 AM

我估應該係呢個問題,因為我轉左用"步"字之後,成後野都show到出黎了
thx小櫻,thx咁多位大大,再有問題我會再問的
唔係!... 有時小櫻用FireFox都有機會出現此問題... 而且更唔係香港字添... 仲有就係已經係响Not ...
小櫻 發表於 24-12-2010 10:51 AM

其實 d 個問題係 encoding 問題 ... 仲知係 big5 唔 support 既字就有機會出唔到 ... 有時 日文既中字 都有機會 ... anyway ... 如果要整 ... 就要 programmer 幫手, 同埋又要 停 forum ... 所以冇咩大問題, 都唔搞佢住 la ... 同埋 我地都仲 微調緊個 forum ... :64: