Toysdaily 玩具日報

查看: 11939|回復: 17

[其他] Gunpla Builders Beginning Gundam 第三话在线观看

Gunpla Builders Beginning Gundam 第三话在线观看
http://www.aemedia.org/2010/12/g ... ning-gundam-03.html
Gunpla Builders Beginning Gundam 第三话在线观看
xjohn 發表於 21-12-2010 05:40 AM

其實e套gundam(應該係Gunpla)幾好呀!但係好似冇咩人講同睇.
其實e套gundam(應該係Gunpla)幾好呀!但係好似冇咩人講同睇.
強襲 發表於 7-1-2011 05:44 PM

啱暗睇完條LINK, 覺得幾有興趣, 如果今晚有時間, 想睇番晒~~~
有人又好似馬沙STYLE吖~~!!
強襲 發表於 7-1-2011 05:44 PM

我有~~~不過個post好快沈左~~~:unhappy:

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-136784-1-4.html
睇晒了, 好正, 啲好機體好型, 第三話的光之翼好屈呢~~!!
我有~~~不過個post好快沈左~~~
黑色三連敗 發表於 8-1-2011 02:10 PM

我個時都post過第一集,都係好快沈.
算la!e啲另類gundam片,唔係個個都接受到,就好似當年G gundam一樣.
算la!e啲另類gundam片,唔係個個都接受到,就好似當年G gundam ...
強襲 發表於 11-1-2011 06:04 PM

我反而捻起似機戰~~~
我反而捻起似機戰~~~
Quentin 發表於 11-1-2011 06:09 PM

機戰?唔係好明?
機戰?唔係好明?
強襲 發表於 11-1-2011 06:21 PM

啲機體大亂鬥嗰時, 好有機戰feel~~~
啲機體大亂鬥嗰時, 好有機戰feel~~~
Quentin 發表於 11-1-2011 07:49 PM
:he::he:
is a funny gundam ova
算la!e啲另類gundam片,唔係個個都接受到,就好似當年G gundam ...
強襲 發表於 11-1-2011 06:04 PM

其實我覺得個idea都幾創新~~~都幾好睇~~~簡單易明 :unhappy: 當然b記背後目的係想推出新模型~~~~:^
其實我覺得個idea都幾創新~~~都幾好睇~~~簡單易明  當然b記背後目的係想推出新模型~~~~
黑色三連敗 發表於 12-1-2011 10:47 AM

其實都唔算新題材,因為已前有過狂四郎,都係強調DIY高達.入面隻熊霸出招真係好得意,睇完有小小心動想買.

不過B記肯再嘗試做E個題材係一件好事.宜家啲高達真係好悶,野野都係已一敵百,冇曬已前啲戰爭feel.
其實都唔算新題材,因為已前有過狂四郎,都係強調DIY高達.入面隻熊霸出招真係好得意,睇完有小小心動想買. ...
強襲 發表於 12-1-2011 12:25 PM

冇睇狂4郎tim~~~:unhappy:

好讚成~~~而家d高達冇uc年代咁正~~~~一套片10隻有8隻都係高達~~~多到d名都唔記得~~~:die:
其實都唔算新題材,因為已前有過狂四郎,都係強調DIY高達.入面隻熊霸出招真係好得意,睇完有小小心動想買. ...
強襲 發表於 12-1-2011 12:25 PM
:71:

模型狂四郎幕後搞手其實就係川口克己(直得一提係川口,仲有好多知名模型家都客串出場過),當年佢本How to build Gundam引發改裝模型熱潮
呢本書除左導入模型模擬戰,用電腦scan模型,戴頭盔殺入vitrual world對戰
更有趣係將改裝模型推廣;畀小朋友(套漫畫係連載於日本版COCO《COROCORO》,某程度上,後來Tamiya用漫畫谷mini四驅車,都係沿自呢套漫畫的concept)
漫畫中最先係研究模型既不足點,比如1:144高達唔可以左右分腿,紅彗星腳板關節被外甲阻礙,有等於冇,而狂四郎就加以改良!
之後更高潮就係出現完美高達,3代全武裝高達,完美自護,同埋最高潮既武者高達系列
漫畫中仲會出現其他模型,比如L-GAIM,聖戰士,甚至軍事模型,非常好玩
其實呢套野係有續集,SD流行時出過一次(SD農丸就來自呢套漫畫),後來亦有正式續集,但當時已不流行模型,死得好甘

Beginning Gundam好明顯係玩返同一條橋,原意很好,但我認為唔係咁成功
原創機3部,改裝機亦係2部,其他都係改色,投資上唔湯唔水,且為左同30週年掛勾,太在意UC系列模型
如果玩大D,有埋其他高達同SD,咁會有趣得多