Toysdaily 玩具日報

查看: 14250|回復: 15

[改造交流] 自改IM2 COMIC SERIES MODERN WAR MACHINE 2.0 詳細報導

終於得閒寫呢篇關於小弟呢隻自改MODERN WAR MACHINE 2.0既報導啦:73:

可能有部分師兄仲記得我之前提過IM2 COMIC SERIES MODERN WAR MACHINE 其實係兩隻喺漫畫登場既WAR MACHINE既混合體

原樣

呢隻WM既上半身係嚟自WM自己既短篇漫畫造型, 設計係基於電影版IRON MAN MKIII.

而下半身就係嚟自WM喺IRON MAN漫畫登場既造型, 設計係基於EXTREMIS IRON MAN (但其實淨係對腳板跟咗佢).

我一直都覺得好奇怪, 點解孩記會將隻MODERN WAR MACHINE用咁既混合體造型嚟出, 唔通為咗慳錢? 如果為慳錢, 佢大可以就咁油黑隻電影版IRON MAN MKIII或者油黑隻EXTREMIS IRON MAN然後加幾支炮算數, 但今次孩記的確好認真地為呢隻MODERN WAR MACHINE重新造過一個上半身, 一對腳板同埋專用武器(仲有一個好正既Cyborg )
, 但係偏偏又好懶咁用隻MODERN IRON MAN既下半身搭上去就算…….孩記既思考方式真係耐人尋味…….

就係因為呢隻MODERNWAR MACHINE有個咁正既上半身, 眼見佢差少少就可以完全重現短篇漫畫既造型, 於是我決定自改, 好啦~ 講完D悶嘢, 去相~~

Cyborg面

背面

同未改之前既佢比較 :36:

改造重點: (可能會好悶, 但有興趣自改既師兄可以參考吓)

噴油再加點睛

頭係我決定自改既一大原因, 正如之前有師兄講過, 呢隻MODERN WAR MACHINE對眼大多數都係印到出晒界, 我呢隻就仲慘, 我搵到佢既時候, 不單袛眼移位, 塊面正中間仲有一大舊腫起咗(完全毁容)………於是我要洗走咗佢原裝既油, 磨平返腫起既位置, 貼噴油膠紙, 再噴銀油, 畫眼同畫線:70:

依家靚仔咗:73:

手臂及前臂重油

本來打算用電影版IMMKII既手臂關節代替MODERNWAR MACHINE原裝但唔可以左右轉既手臂關節,但由於呢個改動需要用MKII既膊頭同手臂, 考慮到就算改得到, 上埋黑色, 膊頭都會因為同身體磨擦而甩油, 為咗顧全可玩性, 決定放棄呢個改動, 用返MODERN WAR MACHINE原裝既手臂, 為咗忠於原注, 我將佢手臂後面既金屬藍色改成黑色, 再將佢老鼠仔既位置改做銀色, 為咗要將佢個手掙關節都油成銀色, 幾經辛苦至可以將佢拆開, 上色然後再裝返好, D連條關節軸都整斷………. 至於前臂, 喺關節位補上銀油就OK~

仍然做唔到好型仔既射擊POSE :80:

下半身借用電影版IM MKII個下身, 再噴油

下半身可以話係最重要同最大工程既一個改動, 我借咗電影版IM MKII個下身, 將佢既大腿, 小腿同腳板拆開, 貼好噴油膠紙再噴上黑鐵色, 本來打算用唔想重油銀色既地方, 因為IM MKII本身已經係銀色, 但由於佢大脾有好多出晒界既黑線同埋窩釘, 所以最終連銀色都要噴埋……袛有腰兩側既銀色地方可以用返…..成個下身最麻煩既係貼噴油膠紙, 為咗唔想影響關節既可動, 股關節同膝關節都要用貼噴油膠紙遮著, 唯一最驚喜既係, 電影版IM MKII個下身竟然同MODERN WAR MACHINE既上半身一拍即合, 完全唔駛做任何改動!!:34:

IRON MAN MKII/MKIII下身做到既動作, 佢都做到

呢次改造可以話係小弟玩美玩以嚟最大既挑戰, 淨係買材料(模型油, 噴油膠紙, MKII…..ETC)既錢已經足夠買幾隻MODERN WAR MACHINE, 成個工程用咗大半個星期既時間, 但當小弟見到完成品果陣, 真係非常滿足:43:

雖然成品仲未去到專業水準(上下身有少少唔對色), 但小弟覺得已經好過原裝~~~ 我記得曾經有師兄講過, 玩具生產商造出唔完善既產品, 係激發玩家自改既原動力, 似乎所言非虛~~~:71:

多謝收睇!!:64:

俺 觉得 脖子有点长
回復 3# 小恩

閣下說的也對, 但那長脖子小弟尚可接受 :73:
幾好
不過對我呢D唔太追求原型既人
其實覺得未改前好似型D
回復 5# 玩具Kenny

我諗就好似有D玩家袛忠情原色版既玩具一樣吧~ 的確未改之前都有佢既優點 (我以我有一隻無改過既:he:) 不過小弟覺得改咗之後既WAR MACHINE輕巧咗~ 感覺好特別:73: 點都好啦~ 反正呢隻CYBORG WAR MACHINE根本就係可以隨時改變設定~ 所以未改前既樣都可以當原著既:34:
回復  玩具Kenny

我諗就好似有D玩家袛忠情原色版既玩具一樣吧~ 的確未改之前都有佢既優點 (我以我有一隻 ...
Called_Wind 發表於 18/12/2010 04:46 PM

我一隻都未買
係街未見過
回復 7# 玩具Kenny \

唔知點解, 呢一WAVE好多網友都話未見過.....US的朋友, AUS的朋友都係咁講:38:
改得好正,師兄果然利害!
如果前臂可以轉就更加正斗!
回復 9# gumng

師兄過奬啦:77:TD係一個臥虎藏龍之地, 有好多猛人, 袛不過可能甚少露面, 小弟此作袛係盡力而為:(, 不過至少証明咗我對WAR MACHINE既愛多於IRON MAN:he:(另多謝師兄既一招MARKER點睛, 好駛好用)
希望會有更加多好既WAR MACHINE FIGURE出品:handshake:今次呢隻自改WAR MACHINE, 我自己會比80分, 上色未完善, 前臂唔可以轉真係一大遺憾:die:, 理論上絶對可以改到, 袛係小弟無信心, 唔想浪費咗隻MODERN WAR MACHINE:DD

另外...小弟既改後感係.......玩自改好貴, 但玩得好開心~ 而且好似有少少上咗癮:shy:
我之前係比呢張超強火力圖吸引之後, 就決定入WM!!!:shiny:
回復 11# aeromanCCM

外表係真實系, 但能力係超級系既WAR MACHINE:73:
回復  aeromanCCM

外表係真實系, 但能力係超級系既WAR MACHINE
Called_Wind 發表於 20-12-2010 12:03 AM

機戰:71:
回復 13# Devil_Fudou

總覺得MARVEL唔會俾WAR MACHINE變得太強(長時間地太強), 可能驚佢蓋過IRON MAN?:?
回復  Devil_Fudou

總覺得MARVEL唔會俾WAR MACHINE變得太強(長時間地太強), 可能驚佢蓋過IRON MAN?
Called_Wind 發表於 20-12-2010 12:36 AM

以前唔敢講,但而家,就算War Machine嘅火力同戰鬥力係勁過Iron Man
Iron Man喺其他性能同功能上都遠遠超過War Machine level啦~