Toysdaily 玩具日報

查看: 3331|回復: 17

[吹水專區] 一日三個拍案驚奇

驚奇一
尋日開工其間,同D同事討論緊工作上遇到一件特別嘅個案,但對於小弟嚟講就並唔特別,因為小弟唔係第一次遇到,突然有位同事走埋嚟叫:「嘩~~好複雜呀」,小弟反問:「好複雜咩?」同事話:「複雜呀…」小弟突然醒起之前同呢位同事分享過PG Freedom嘅構造,小弟即時回答:「係喎,複雜到暈,又幾重關節,又搖臂…」有另一位同事突然插咀:
「乜野咁複雜呀?」
:「高達囉…」
:「之係乜呀?」
:「Gundam囉…」
:「之係乜呀?」
:「高達喎……」,「即係機動戰士呀…」
:「????…」
:「!!!!……」(全場O咀):50:

驚奇二
收工後,行旺角,行到皆旺二樓,見到有人掃超合金魂,見店長攞咗盒全新連牛油紙都未拆,但小弟一望就知係GX-46刃馬一體啦,果位客人攞起手問:「乜嚟架?」,再拆埋張牛油紙一睇:「高達呀?……」小弟:「!!!!!……」「攪錯……刃馬一體都唔識…有錢人真好……:80:

驚奇三
小弟諗今日真係邪,竟然一日遇到兩件難以置信嘅事,就喺差唔多到油麻地魚蛋檔時,一轉出後巷,突有人剛轉入後巷,小弟立即剎掣,差D撞埋果個人度,定眼一睇,嗶~~天呀!今日連余慕蓮都遇到,都係搭車返屋企休息吓……:die:
哈哈!仲以為最尾係遇到林友德添!
katoributa 發表於 13-12-2010 09:20 AM

林友德你好野!
亂入...

- 唔知見到男人唔識高達奇D, 定係好似小弟咁遇到幾位上咗年紀嘅女性星矢fans在玩具店數家珍討論聖衣奇D呢..

- 講起"撞到明星", 小弟係甘草皇, 余慕蓮(MK MTR ) , 羅蘭(觀塘MTR), 達哥(觀塘), 仲有我最like嘅馮素波(MTR車內一次, CWB食市內隔籬台一次), 仲有不下十位我up唔出名嘅演員...

- 最堅一次, 小弟落office樓下買嘢, 見到一位好面善嘅阿叔在搬嘢, 佢又望住我, 咁我以為係識嘅, 咪打個招呼lor, 佢又好frd咁對我笑笑...............之後先醒起係唔識的, 面善係因為佢係TVB啲甘草演員!
katoributa 發表於 13-12-2010 09:20

嘩~艦長!Salute!!
亂入...

- 唔知見到男人唔識高達奇D, 定係好似小弟咁遇到幾位上咗年紀嘅女性星矢fans在玩具 ...
WalkerMachine 發表於 13-12-2010 12:07

小弟都撞過幾次發哥(旺角x2,老尖,淺水灣)、陳法蓉(老尖x2)、陳法拉(老尖)、狄龍(老尖,銅鑼灣x2)……等等…
小弟都撞過幾次發哥(旺角x2,老尖,淺水灣)、陳法蓉(老尖x2)、陳法拉(老尖)、狄龍(老尖,銅鑼灣x2)……等等 ...
七國咁亂 發表於 13-12-2010 07:21 PM

你就好啦!!!!
我見過一次發哥咋, 仲冇機會偈計tim:help:
小弟都撞過幾次發哥(旺角x2,老尖,淺水灣)、陳法蓉(老尖x2)、陳法拉(老尖)、狄龍(老尖,銅鑼灣x2)……等等 ...
七國咁亂 發表於 13-12-2010 07:21 PM

我啱啱尋晚見到"唔該你啦張立基"嘅張立基, 喺TST, 以前見過森美同小儀(分開見的), 重同小儀影左相, 還有王喜, 他排我後面等巴士, 馬德鐘, 八両金同佢個仔, 丘淑晶, 蔡瀾......重有好多, 唔講了....呀, 要講埋呢個, 喬寶寶, 估唔到真人幾靚仔的(講真的)~~
OT: Because of my previous working environment, I always meet different artists every week/month! :67:
頭像被屏蔽
回復  七國咁亂

第一個CASE, 你會唔會同佢講鋼彈或者ガンダム, 佢先會明呢?
bad-aries 發表於 18-12-2010 00:14

哈哈……唔駛啦,小弟唱埋港、日兩版主題曲佢都無反應,明啦?
頭像被屏蔽
katoributa 發表於 12-12-2010 08:20 PM

哈哈哈!睇個佈局,最尾遇到嘅真係應該係林友德!:66:
他是公公嗎?
bad-aries 發表於 21-12-2010 12:35

bad兄嘅說話係乜野意思?:67:
頭像被屏蔽