Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖

[劇場創作] 2海紅塵之袋鼠無情

回復  隨感一亡魂
是的
仲係游擊副指宮
蠻醒向集中營蘿白宮講公平並殺之真係型
純白騎士姬Saber 發表於 23-11-2010 08:54 PM

係LU,
小日本撩佢隻揪,我仲以為阿醒哥會葉問上身用詠春打殘果小日本TIM...
靠山直也調回廣州為陳陳放棄前程
純白騎士姬Saber 發表於 23-11-2010 09:12 PM

可惜佢始終係條溝唔到女的可憐蟲...:56:
陳陳又係衰既,人地幫左佢咁多,她當人地係觀音兵咁用完即棄...
可惜佢始終係條溝唔到女的可憐蟲...
陳陳又係衰既,人地幫左佢咁多,她當人地係觀音兵咁用完即棄...
隨感一亡魂 發表於 23-11-2010 21:47

從開始陳陳無中意佢
嫌於兩地風俗有異係“靠山之弟”一廂情願咋
今集蘿白頭打輸
“靠山蠢也“著草
是平民裝
條街會遇蠻醒
將會有場對決

以為比醒哥埋單tim
條蠢也投降引用戰浮條約串串貢
激起民憤比排骨kill左
估5到咁戲劇
日本雖投降片未完
因為仲有東泰掙話事權內亂及國共混戰
以為比醒哥埋單tim
條蠢也投降引用戰浮條約串串貢
激起民憤比排骨kill左
估5到咁戲劇
日本雖投降片未完 ...
純白騎士姬Saber 發表於 24-11-2010 09:22 PM

唉最後三集都變左自慰片...

仲以阿大佐會好型咁同醒哥決鬥跟住好型咁戰死...
小日本的軍官唔通真是淨係識強姦同殘殺老虐?
武士道呢?!武士輸左唔係應該切腹架咩?!
貪生怕死,算乜X野日本人阿!!真是抵你俾硬膠年亂鎗射死:blame:

但劇情會去到"共匪vs國賤"咩?
唉最後三集都變左自慰片...

仲以阿大佐會好型咁同醒哥決鬥跟住好型咁戰死...
小日本的軍官唔通真是淨 ...
隨感一亡魂 發表於 25-11-2010 00:31

要數既仲有…
集中營房間環境要惡劣得多
邊一人有一床咁舒適
日軍會有巡視
3姑娘咁寫信法晨早比兵捉走
寫E類野HK編劇真係….唔夠了解深入…唔得:blame:
要數既仲有…
集中營房間環境要惡劣得多
邊一人有一床咁舒適
日軍會有巡視
3姑娘咁寫信法晨早比兵捉 ...
純白騎士姬Saber 發表於 25-11-2010 07:23 AM

...集中營都可以原諒,畢竟是肥皂劇,太殘酷暴力的場景/劇情唔出得街,依個可以理解既。
但過份將解放軍神聖化我自己就接受唔到...
相對地小日本卻唔夠妖魔化...依班小日本軍官算善良lu,相比起南京果班人渣...

其實還是那句,一旦打仗,無論是好人壞人,大家都在殺人,無分對錯既...
中國人殺中國人何嘗不是兇殘成性血流成河...
偏偏因為尺度問題無記不可能將依套思想搬上電影,咁又何苦拍抗戰題材呢...
...集中營都可以原諒,畢竟是肥皂劇,太殘酷暴力的場景/劇情唔出得街,依個可以理解既。
但過份將解放軍神 ...
隨感一亡魂 發表於 25-11-2010 09:31

講得都有理
歌頌解放軍唔想得罪中國之一是片要賣向國內市場
畢竟仲未平息撞船事件....基於政治考量
如實妖魔化日本只會更激排日民族情緒
所以點到即止
套片除神聖解放軍外仲係賣耀祥雯雯效應
傳醒哥結局有二
(1)避走美國
(2)死了
因為時代背景係國共混戰
醒哥是國民黨人
如實妖魔化日本只會更激排日民[情緒
純白騎士姬Saber 發表於 25-11-2010 08:43 PM

你岩,依家依個敏感時段太煽火是太危險了...
不過拍果陣應該未發生撞船事件吧...

相信無再進一步妖魔化小日本,只是因為再進一步妖魔化,劇情就會過份殘酷...
畢竟在合家歡時段見到一個十多歲俾幾十個日本禽獸輪姦...我會食唔落飯...
你岩,依家依個敏感時段太煽火是太危險了...
不過拍果陣應該未發生撞船事件吧...

相信無再進一步妖魔 ...
隨感一亡魂 發表於 25-11-2010 21:29

相信無再進一步妖魔化小日本,只是因為再進一步妖魔化,劇情就會過份殘酷...

你arm