Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: kingofhero

[分享討論] War Machine 之胸甲不對稱問題 (有圖)

我果隻個心口都係甘.
renewdanny 發表於 12-11-2010 08:03 PM

x 2 , 好彩塊面仲對稱:o

頭先走去HT睇過個DISPLAY, 個心口位同頭盔都係甘, 看來個模真係出左問題, 睇怕都唔洗拎去換. 個DISPLAY SAMPLE出左甘耐都冇人發現到, WM的吸引力遠勝QC咯.  :42:
頭像被屏蔽
我其實鍾意sideshow 的 mk-6同wm多d, 不過因為size大過ht而且比較貴(其實係好多下)所以只入了ht的. 如果有比ht平和質素好, 我一定搵第2間了. (只不過到依家仲未有咁o既公司)

發文的樓主,相信呢個唔係生產線問題,係製作方法既問題
要理解玩具製作係受限於成本,生產量
HT玩具用應該仲係人手起辦,所以會出現呢D情況,但你話接唔接受到呢?我會話因人而異
HT仲未可以去到BANDAI咁,用電腦CAD,直接做辦做模,保證左右對稱.
模型可能係做數以百萬盒,先可以咁樣做辦做模
HT如果用BANDAI級數既方法去模,可能要花一D時間去build up過d生產線,而且隻野會貴好多.
你睇下咁上下SIZE的GFFMC獨角獸,賣街都最少$1500了

以下呢D唔係"我對樓主或其他回文大大的睇法"
而係對呢類事情既一種大致睇法,並不針對任何回文

你係想一千蚊買隻非常唔錯既玩具返黎玩,搵出佢既好處
還是2千幾三千買隻十分對稱既玩具返來,用卡尺一mm 一mm咁度佢有冇左右唔對稱?
玩玩具既方法人人唔同,強求完美,會唔會冇左樂趣呢?
HT玩具用應該仲 ...
Toro 發表於 15-11-2010 04:32 PM

Totally agree with you, I think Hottoys WM is really great, worth the money! Sure there is still room for improvement, but  it is not something to be accused of.

首先多謝你解釋製過程及回文

我發post 係為左指証 ht 的錯誤, 無錯係"錯誤", 我都有做了搜集, 之前東京toy show ht 曾經展示的試作品是沒有問題的, 半身像也很好..到了1/6成品出來有問題, 難道要說 ht 沒有問題 ? 我沒有那麼大方, 而且這一塊胸甲是正前方最當眼位置......這年頭沒有用cad 做模, 不會吧.....而且問題明顯是 qc 問題, 個模出來都要有人去 approve 先可以去下一個流程 , 最後想說是跟多少$$ 沒有關係, 係追求產品的完美度 ...這隻再玩了2天, 依然覺得很好很好很好.....正所謂愛之深,責之切

我比90分以上 !

我回文都沒有不開心, 大家一起研究玩得快樂

謝謝
好:71:
欣賞Kingofhero大大及Toro大大各有正面論點,
很多人不喜歡雞蛋裏挑骨頭,在下亦一樣,
但提出錯誤讓HT檢討改善產品開發及生產流程也很重要
這與HT這幾年快速成長不無關係,
雙方回文充份表現出自由討論也可在和諧氣氛下進行,難得,難得:71::71::71:

如果偏差係要用卡尺先度到出黎,我會接受,但係而家用眼都好明顯睇到大細邊就一定係做版同批版既錯lor, 仲有呢d唔係強求完美,兩邊對稱係基本人唸既概念,完全唔覺得挑骨頭.唔通一百幾十既玩具就有可以左右唔對稱,亂黎都可以接受. 錯就要認,就係甘簡單.

close up放大左仲明顯............