Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Agent-Smith

[個人收藏] 我的SD三國傳劣作其之2~玄武裝呂布

師兄不要這樣說ma,
有空就Post上來一起交流心得吧,
我們一起努力~
Agent-Smith 發表於 29-3-2011 05:57 PM

之前post 過, 十居其九都係劣評~:56:
再加埋而家冇相機.
所以都唔post上黎lu
再加埋而家多數都係素組+上線.
更加唔post 喇
之前post 過, 十居其九都係劣評~
再加埋而家冇相機.
所以都唔post上黎lu
再加埋而家多數都係 ...
mf_c2000 發表於 30-3-2011 08:59 PM

師兄,而家好多模型素組+上線已經很好看了~:71:
回復 17# Agent-Smith

其實家下好多新出0既模型,分色同結構都好過以前(亦都貴過以前),
所以多數素組都ok, 不過製作過程可能比上色長.
因為用砂紙省完后, 要再用幼砂省.
而我就好鬼懶, 省完再用消光就算lu~
回復  Agent-Smith

其實家下好多新出0既模型,分色同結構都好過以前(亦都貴過以前),
所以多數素組都ok, ...
mf_c2000 發表於 14-5-2011 02:09 PM

我而家仲懶...:47:
我以前會做足哂所有步驟去完成一只模型,
所以往往要幾個月至完成一只,:44:
模型就月月新...導致家中模型十年都砌唔哂,
而且上完油一玩就甩油...:70:之後就長放...:56:
所以而家多數只砌+補色快快手攪多幾隻算~:36:
回復 19# Agent-Smith

我同意, 好好心機上完色, 擺個post 影相就好易刮甩晒d油...
有時仲整到其他位置添.
所以如果隻模型d 色唔係太差,
我都係素組+上線就算.
:71:
我想問d透明件係咪唔噴灰直接上色?
回復  Agent-Smith

我同意, 好好心機上完色, 擺個post 影相就好易刮甩晒d油...
有時仲整到其他位置添 ...
mf_c2000 發表於 15-5-2011 09:38 AM

係呀,完全同意~:71:

我想問d透明件係咪唔噴灰直接上色?
dennistoyS 發表於 15-5-2011 11:55 AM

係呀,我無攪噴灰D野好多年啦,搵開油水抹一抹件,會易上色好多~:36: