Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 木村拓哉&宇宙戰艦大和号

Where are the purple face enemies ?
WalkerMachine 發表於 4-11-2010 12:09 AM

加美拉斯 今次變咗見唔到樣
有木村拓哉,亮點所在。但我會關註劇情。
:71:
有冇人知道片中嘅大和號同超合金魂或者卡通版嗰隻有冇分別~?
超想睇:shiny:
嘩~ 點揾嗰兩套同哩套比

仲有 石原慎太郎 背後支持ga
Tasuku 發表於 3-11-2010 11:24 PM

Casshan也是大制作哦!

大和號同日本人對軍國主義的戀棧有多大關係, 相信大家心中有數!

石原慎太郎不(趁機會)表示支持才怪!

此處不多談政治了! :^

Casshan也是大制作哦!
大和號同日本人對軍國主義的戀棧有多大關係, 相信大家心中有數!
石原慎太郎不 ...
beehive 發表於 4-11-2010 11:14 AM

係, 我都想講最污點係呢位東京市長出來撐,King Of MigiTsubasa!

兩位大大,我開頭已經講過,請不要民族情緒。
如果無咗 石原 哩個「幕後黑手」,
大和号版權之爭就真係直到永遠,唔會有之前嘅復活篇,更加唔會有依家哩套戲。
大和号可以重見天日,唔可以抹殺佢嘅功勞嘅!
除咗政客身份,佢本身係寫過好多劇本嘅,正如 三島 由紀夫,無論佢係乜政治取向,作為創作人身份都係值得尊重。
所以我先覺得佢係整件事的污點!雖然,佢睇準大和號版權爭執嚟落手,補咗呢個漏洞之餘,還出面請木村做主角,以日本人自製SF電影傲視同群(佢真係唔記得咗有個作家叫小松左京,83年己經請到三浦友和拍咗世界級既科幻電影叫再見木星),又可利用呢部戲鼓勵國民情緒,重可以拉攏科學省去學校鋪天蓋地宣傳......等一等,那作為動畫或科幻迷,風馬牛不相及,絕對用不著去理會,甚至多少要感謝他多事,但係佢做咗一件事斷言唔應該係一個領導人講出口嘅事:石原認為「歷史應當為現代事業而服務」,他支持刪除歷史課本中包括侵華戰爭的大部分歷史,極力否認南京大屠殺的存在,並指事件是「中國人虛構」的。後來先改口話唔係反華,係唔妥協共產黨嗜.....
日本有好多公司老細都係右(小弟的日方版權公司便是),但係懂得協調融洽,知人善道,適可而止,同樣會受尊重,石原佢幾叻都好,都有呢番言論為佢塗上汚點。
小松左京係日本SF之神,可惜套戲唔得,太想扮西片,太2001影子,首都消失我鍾意D
http://www.youtube.com/watch?v=9WVJb349t3g

哩套大家仲回味,光子帆船,明星陣扮StarWars
http://www.youtube.com/watch?v=ath53qnC1-M

我地香港代表都唔執輸,有紅姑
http://www.youtube.com/watch?v=XZKADbF9vn0
頭像被屏蔽
個人認為可以從三方面去看待這電影:
1) 大和號的象徵意義
    "大和號"本身是軍國主義的其中一個 icon.  而松本零士當年(197?)將其變身為"宇宙戰艦大和號", 未必有宣揚用意, 亦可看待為單純動漫作品.
2) 石原慎太郎
   石原極右翼和民族主義身份, 令其積極推動大和號系列動機更明顯 (復活篇便是由他編劇).  "宇宙戰艦大和號"亦是很容易令年青一代喜愛及崇拜大和號, 融入他們思想中.  亦正正是被他選作軟性宣傳的原因.
贊成 KEYMANGER 兄說正因為他的積極參與反而令本片沾上污點.
3) 電影本身
   當然是電影質素, 娛樂性、編、導、演..... 各樣.  

其實各位 TD friends 亦是喜愛玩具及動漫才聚集於此, 欣賞此片亦應以此作出發點.
此片絕對不同早年反町隆史那部大和號那麼 hard sell 軍國主義.  這部純粹是 SF movie, 應該不會出現罷睇風波吧!

p.s. 有感近期釣魚島事件突顯日本右翼勢力壯大, 繼而推動近年罕見排華仇華舉動.  亦希望大家會從多一些角度去欣賞此電影.

Tasuku 兄, 小弟亦常常瀏覽閣下 SciFi 網頁, 資料豐富.  佩服閣下對研究 SF movie 的熱情和深入!
有村爸坐鎮,一定唔會罷睇啦
有興趣~~~:34:
木村拓哉....HT 出吾出公仔
冬暖夏涼小恐龍 發表於 3-11-2010 23:04

only HT出好了
千祈咪俾D九唔搭八
話專做高質素12"公司出呀~
真係劉華出到陰差黑無常~~
古代進出到變古巨基