Toysdaily 玩具日報

查看: 9855|回復: 12

擺鏡一影&豬年特別巴士! (^.^)

今次是第一次玩擺鏡! 大家唔好睇笑呀!:shy:
我今次在玩擺鏡的時候突然見到豬年特別巴士所以就影咗佢落哩啦!
各位大大如果有咩玩擺鏡的心得!可唔可以講d比小弟知呀!
唔該哂! 各位大大

[1*]

[2*]

[3*]

[4*]

[5*]

[6*]

[7*]

[8*]

[9*]

[10*]

[11*]

多謝各位大大的觀看!
好有動感!:shy:
小弟又post返幾張獻吓醜:shy:

原文章由 shawn 於 15-2-2007 04:39 AM 發表
小弟又post返幾張獻吓醜:shy:

http://xs412.xs.to/xs41 ...

嘩! 真是好有速度感呀!
有無的祕技可以講吓比小弟知呀!
唔該哂! shawn大大
原文章由 superfreedom 於 15-2-2007 06:16 PM 發表

嘩! 真是好有速度感呀!
有無的祕技可以講吓比小弟知呀!
唔該哂! shawn大大

:) 小弟唔係大大喇, 你睇我d rating (個嗰一個post咁大把:cool:)
樓主可以試吓 Shutter Priority (快門先訣,即係 Canon 個 TV mode) set 1/100 sec
初初用 Aparture Priority (光圈先訣) 先知瀨野, 因為深色車同淺色車d反射率爭好遠):no:
到 1/100 sec 時都可以張張清時可以嘗試 1/80 , 1/60 咁落去,以增加動感 :^
最好用有防震嘅機或者鏡,咁成功率會大增:shiny:
呢d唔係乜嘢秘技,只係小弟嘅一d心得,希望幫到你~~
再出多幾張爛相~~ :shy:

原文章由 shawn 於 15-2-2007 09:11 PM 發表

:) 小弟唔係大大喇, 你睇我d rating (個嗰一個post咁大把:cool:)
樓主可以試吓 Shutter Priority (快門先訣,即係 Canon 個 TV mode) set 1/100 sec
初初用 Aparture Priority (光圈先訣) 先知 ...

首先唔該哂! shawn兄的指教! :shy:
但是我就是覺得開咗個is先唔夠速度感!
所以想加強佢果速度感!
但是我個快門已經用到1/80啦!
除咗哩D見意外還有無其他意見可以比小弟呀!再一次唔該哂!  shawn兄:)
哇,影得好好呀~好sharp,好清~:shiny:
nice pics:)
我上次仲見有狗年bus= =''
原文章由 superfreedom 於 15-2-2007 10:27 PM 發表

首先唔該哂! shawn兄的指教! :shy:
但是我就是覺得開咗個is先唔夠速度感!
所以想加強佢果速度感!
但是我個快門已經用到1/80啦!
除咗哩D見意外還有無其他意見可以比小弟呀!再一次唔該哂!  shawn ...

superfreedom兄, 今日入咗d新貨:)
唔~~ 如果用一點對焦(centre point) 會唔會好d?
同埋如果遲小小按快門,等架車同你成一水平,咁樣應該容易d成架車都清:^
又出幾張爛相先 ~~:(

原文章由 shawn 於 18-2-2007 05:31 AM 發表

superfreedom兄, 今日入咗d新貨:)
唔~~ 如果用一點對焦(centre point) 會唔會好d?
同埋如果遲小小按快門,等架車同你成一水平,咁樣應該容易d成架車都清:^
又出幾張爛相先 ~~:(

http://www.freef ...

哦! 咁ok啦! 唔該哂!
shawn兄!
哇,影得好好 bor!!!!!!!!!thx
頭像被屏蔽
兩位大大d相都好正,好有動感....唔講仲以為用photoshop做添...:handshake: