Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] 李兆基子揾代母借種生仔, 光頭佬又想有樣學樣~~

嘩...我真係越黎越想要隻無限光頭仔~
講真有得揀當然揀最好
唔係否定樓主同埋一D殘疾人士既存在意義
如果有缺陷既基因冇化成人,對個基因同父母都係一件好事
出世既孩子唔會面對家境以外更多既起步點上既缺陷

現在既科技仲只係到人工授精,代母培育既水平
遲D有埋人工子宮既話,連外人懷孕都唔駛
與其眼紅有錢人做到乜,不如諗辦法平民化
電視機,冷氣機,手提電話等等曾幾何時有既人都非富則貴
現在基層人士大多都可以擁有依D野
結婚會慢慢變成一部份人先會做既行為
再將生仔限制係婚姻關係上面,只會進一步降低出生率
好多人鍾意細路,但冇婚姻對象就錯過左生育既機會
肢體上受阻總不及思想有問題的人....
抱歉地說一句, 世上實在有太多腦殘既人....明明佢地正常不過, 但就係 ...
pcwolf 發表於 29-10-2010 11:31 PM

無錯,你說得錯:71:
有一套電影叫<自虐之詩>,
講一個極端不幸的女孩子的生活,
由受盡欺凌的童年到嫁了給一個不務正業又終日反桌的混帳男人,
一直一如戲名,<自虐之詩>,

但看到結尾,在女同事的生死關頭,就發現其實一直以來有很多人愛她,
守護著她...

人生就是這樣的,可能會遇到很多很多不如意的事,
但一定會遇到好事的,我們就是為了這一些好事而生存下去的...

其實clifford你已經算是生於一個很好的時代,
在這互聯網發達的社會,不會有懷才不遇這回事,
正如你創作故事的才藝也得到了大家的見證,如果早個二十年,可能就只有鬱鬱不得志了...

雖然如果有得選擇,很多人都希望一開始不會來到這個世界,或者下一秒就世界末日...
但我們還是來了,就只好苦笑著走下去吧...:67:
good story~~
這個故事很值得深思...:71:
好精彩,睇到我好開心
原創劇場,100分
Very good! Support!
:71:
加油!!!
今次睇完…真係笑唔出…
樓主提出既問題係好嚴重架…
類似「希特拉」既優生學之下…唔好話樓主,連霍金都出唔到世…

但問題分兩邊睇…
1.如果基因改造可以改到完全健康出世係咪好事呢?
2.如果基因技術只係揀d無病既受精卵…咁其他既受精卵一概廢棄。咁其實受精卵算唔算人呢?『人』應該由幾時開始定義呢?靈魂呢?發育到幾時既受精卵就有靈魂……

哈哈~~~我都痴痴地架~睇完大大個post諗咁多野…我諗我都唔應該出世…
好post一推∼

既然來到世界, 那就不用猶疑
全力衝∼
小飛俠...
有你o既道理:71:
Gundam Seed 現實版嗎?

這項科技本應是用於幫助不育夫婦,不應用於同性戀家庭、製造單親家庭......甚至成為爭產的工具!

其實我唔太慣睇樓主的post,因為「道理」太長太多字;不過我好欣賞樓主的堅持,讓我教習到無論作品是好是壞,只要不斷的堅持做下去,總有一天會成為一個傳奇!

繼續努力!無論TD or HK-TF我地都會繼續支持你!:71:
支持:64: