Toysdaily 玩具日報

查看: 3070|回復: 12

[其他] 日本再有小學教師出殺人題

(明報)2010年10月25日 星期一 10:40
日本    一名小學教師出智力測試題,稱「殺人」是正確答案 ,區教委就此向學生家長道歉。

共同社指,日本東京    都杉並區立濱田山小學一名23歲女教師,在給3年級小學生出的智力測試題中稱「殺人」是正確答案。

區教育委員會指,這是不恰當的言行,就此向學生家長道歉,並表示將對教師進行指導。

據區教委指,19日在21名三年級學生的數學課上,女教師出了一個智力測試題,內容為:「姐妹三人中的大姐自殺後,為其舉行葬禮。二姐和小妹同時喜歡上出席葬禮的一名男子。二姐怎麼做才可以再次遇到該名男子?」

其中一名學生回答:「二姐殺了小妹就可以(在葬禮中)再次遇見他。」該教師稱之為正確答案。

21日一封記載上課內容的匿名信寄到該小學,區教委就此事展開調查。女教師解釋稱,算術課內容上完後,給學生出了一道學生時代看到過的智力測試題。並表示現在正在對此進行反省。

日本愛知縣岡崎市立小學一名三年級男老師(45歲),7月曾在數學課上出了一道算術題,「共有18個孩子,每天殺3個,全部殺光要幾天」。該老師已向學生們道歉,市教委於7月16日對他處以嚴重警告處分。

(共同社)
.
:67:this is our world ??
出自日本仔的話, 什麼都不稀奇:38:
Terrible............................

哩D如果發生喺電影或日劇內,會很受歡迎!上咗腦,分唔到

我成日講做戲還做戲,帶埋落現實度就係變成慘劇囉。

不過唔好以為細路仔唔知殺人係咩一回事,反而要俾佢知清楚殺人有幾嚴重,而唔係隻字不題呃佢世界好美善!
IQ題有殺人亦唔一定等於有問題,以前讀書都由老師帶玩Killer遊戲,最緊要分得清楚自己係玩緊遊戲,同現實上殺人完全係兩回事!
我建議大家去睇下"告白"依套戲,內容就係講日本青少年受日本青少年法保護而利用殺人達到目的或無目的殺人而不需受法律制裁...
佢呢條題目在網上流傳咗好多年, 傳聞係FBI的測試題目
唔係個老師原創, 應該叫佢加上出處
個學生識答, 只代表個學生在網上睇過呢條題目
啲人唔識教仔就賴啲教師, 日本本土有大量殺人漫畫, 要學壞隨時都得
「共有18個孩子,每天殺3個,全部殺光要幾天」:69:
哩D如果發生喺電影或日劇內,會很受歡迎!上咗腦,分唔到

我成日講做戲還做戲,帶埋落現實度 ...
Tasuku 發表於 26-10-2010 10:54 AM

個人認為,要一個小學三年級學生完全明白 "殺人" 是甚麼一回事,有幾嚴重,後果有幾大,對自己或者受害人及其親人的影響有幾大等,好似無乜可能…

既然係咁,不如不那麼快講給他們知,或者等適當時機,才講少少,例如之前的菲律賓槍手殺人事件咁。

而亦真係要他們分清楚遊戲,電影情節和現實的分別。

我建議大家去睇下"告白"依套戲,內容就係講日本青少年受日本青少年法保護而利用殺人達到目的或無目的殺人而 ...
巴武藏 發表於 26-10-2010 12:21 PM

我初時見到題目時,都想起這套戲,不過套戲我就未睇。
:36:
頭像被屏蔽
答一答上面幾位大大先~

我相信大家將「殺人」哩個概念諗複雜咗,單一句「殺人係好嚴重」已經夠喇!
我都做過教育相關工作,講嘅係方法,角度同為人父母教仔性質當然不同,
人人都會有一死,由人為導致嘅死亡就係殺人,
而殺人係一件非常嚴重的罪行,對小朋友嚟講並不難懂,不要低估小朋友理解力,
唔需要話佢知殺人要坐幾多年監,就係簡單一句「殺人係好嚴重」已經夠,同教佢「偷嘢係唔啱」同樣係自細就要教嘅價值觀。
不可殺人,小朋友上主日學金句都有背啦,簡單自然,
佢唔明都唔緊要(有D大人都仲未明),最緊要背咗入腦,正確價值觀越早植根越好!

另外,CD-ROM大大講一樣嘢好真,等到小朋友從其他不良渠道學識錯誤觀念之前,不如由你幫佢上哩一課,豈不是美哉。
頭像被屏蔽