Toysdaily 玩具日報

查看: 11980|回復: 22

[玩具報告] S.I.C. 榮光7人, 終於完成!

對上一次推出既 S.I.C. 拉打, X 如亞波籮已經有兩年多. 今次推出既方式同上次一樣, 以主角+配角, 電波人間 TACKLE 既孖裝推出. (呢隻無興趣...所以無開) 其待已久既 STRONGER 終於推出, 等左咁多年榮光7人終於可以來個大集合! 對有返咁上下年記既拉打迷係一件大喜事! 呢次係小弟第一SET 既 <榮光7人>, 其打係列次次都出事而唔齊人...

整體黎講, 造型一流, 顏色也做得很搶眼. 不過都唔可以話係無缺點. 大腿形狀1係中途向出真係有D怪...好似近期既 SHF FAIZ 一樣, 有點似女人身型. 手型 CUT 位既角度亦有點那個...有些POSE 擺出來會唔太自然.

如以往既S.I.C. 一樣, 如過唔係太大改變既 POWER UP FORM, 通常都會有件變換, 呢次亦唔例外.

今次既透明件用得好有心思. 與金屬色既混合, 考果非常之出! 也帶出S.I.C. 個 I 既創意. 由原本心口上有點土氣既大S變成透明件下既內部機器化造型亦令強者添加了唔少時代感. 隱藏在下面既大S雕工一點也不求其. 其實呢點令我諗起最早期心口下見到一SET排骨既S.I.C.

腰帶上每一個顏色也用了個別透明件也睇得出唔少心思. 效果有點似波板糖!

膊頭上既甲可上下郁動

今次笨大SELL得最行既賣點就係呢個著燈GIMMICK. 係原廠出品之中算是第一次. 不過最弊就係犧牲了頭部既任可可動, 真係完全唔要得!

噤一噤背部個掣就好發光, 非常簡單.

頸巾用了新既DOUBLE JOINT 關節, 添加了唔少好動同好玩性. 不過就令造型下降了一點.不過其實舊既頸巾, 可動都唔差, 因為 S.I.C. 既頸巾已經雕得好有動感. 在頭部沒有可動之下增加了頸巾既可動性, 呢個配搭真係有D唔知想點.

玩評講到呢度, 係時候到動作編

一些著燈照

係時候Charge-up!!

榮光之7人, 集合!

造型正, 上色靚. 在頭部零可動既問題之下, 呢隻 STRONGER 只可做出一點好有限制既POSE DISPLAY. 不過想信昭和FANS 點都唔會錯過吧. 呢隻有一定 S.I.C. 化既拉打, 相信就算唔鍾意原作中既強者既朋友, 都一樣會愛上.
good ar>>
我也是用MR的1號2號去集結榮光7人,不過是THE NEXT版本.
目前少Amazon和X 2盒SIC,下2個月個別買回來!
我仍七缺一呀:64:
榮光7人張團體照好靚 :handshake:
xoxokin-> thanks!

我也是用MR的1號2號去集結榮光7人,不過是THE NEXT版本.
目前少Amazon和X 2盒SIC,下2個月個別買回來!

prosheng 發表於 22-10-2010 20:39

我都係岩岩話會出STRONGER 個時先特登最返 V3 + 怪金剛, 齊人真係好開心! :)

我仍七缺一呀
影武者 發表於 22-10-2010 20:50

缺邊隻呀? X? AMAZON?

榮光7人張團體照好靚
八口八口 發表於 22-10-2010 20:55

成日都覺得要有怪金剛個頭隻藍色係個配搭度先成事, 有齊咁多隻色 :$
等以後有米時才真正追回昭和版本的1號/2號...
始終還是舊版本在一起比較有感覺
Good job and ad marks for support!  And also support as a SIC top fans! :)
Great photos~!! :handshake:
等以後有米時才真正追回昭和版本的1號/2號...
始終還是舊版本在一起比較有感覺
prosheng 發表於 22-10-2010 09:24 PM

同意...  The First/ Next版都唔係果樣野黎...

Technically,佢地唔係SIC系列添 :(
我仲差V3 + 怪金剛:49:
我仲差V3 + 怪金剛
山吹老師 發表於 22-10-2010 09:50 PM

個人覺得最有TV版味道又覺得SIC化既就係佢地...  可動性就算喇...  舊素體:35:

下星期睇下新1號、新2號比唔比倒呢種TV味我 :shy:
其實舊個幾隻反以企得穩, 只 X 難企到真係...

舊版1/2 號當然最好啦, 但係為左兩隻花咁多錢入過成SET, 真係接受唔到

不過 HERO SAGA 都係用MR 版, 各有各好
其實舊個幾隻反以企得穩, 只 X 難企到真係...

舊版1/2 號當然最好啦, 但係為左兩隻花咁多錢入過成SET, 真 ...
insomniac 發表於 22-10-2010 10:01 PM

隻X睇人相就靚...  自己玩落我就一般 :(
good:71:我儲平成十人.......:56: