Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: ajc188

[分享討論] 唉...李氏力場又贏...可能八號都無

我都估係星期五掛8號, 但同你有少少出入, 應該係4:15pm 左右天文台便宣佈會在未來2小時內會掛8號...... ...
bbf1125 發表於 20-10-2010 06:42 PM

99% will be like this and mess up the traffic in whole city!
That's what our Expertise Hong Kong Observatory love to do!!
但個風形成係天然,但唔掛8號係人為
yugi 發表於 21-10-2010 02:06 PM

小弟小時是住山邊木屋的,每逢打風落雨,屋頂漏水已是等閒事,如遇大風,間屋是真的差不多會散咁滯!這些不是住慣鋼筋水泥大廈的人能感受到的。
我係咁睇:吹香港好過吹福建等地,因為人命傷亡應該少過內地。我地有屏風樓!
小弟小時是住山邊木屋的,每逢打風落雨,屋頂漏水已是等閒事,如遇大風,間屋是真的差不多會散咁滯!這 ...
hk小文 發表於 21-10-2010 05:40 PM

在下都好明白住鐵皮木屋或低窪地區市民打風落雨既恐懼難處,不過如果有台風吹襲,係唔係應該掛上對應台風訊號市民做到防禦措施...而唔應該單純因經濟政治考慮為先...這就是"惡搞"背後真正既意義...希望大大明白我們不是"幸災樂禍"...
:64:
不過另一方面,也反映香港勞動人口工時多,假期少,竟然要淪落到靠天災才能"偷閒"..真可悲:56:
:67:我完全唔想打風
我完全唔想打風
大舊金 發表於 21-10-2010 06:00 PM

:(x2......
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
風係天然,但想將自己的假期建立在天災之上的心態完全是出於自私吧.
呢一句中學讀書時老師教的,現在D老師上堂教乜呢??
回復 40# warxv
同意, 但掛八號波唔止係放假咁簡單~
事實上八號係一個警告, 如果風力真係大o既, 掛三號可能好多人都掉以輕心, 傷亡有可能更加嚴重~ 放唔放假事少, 叫唔叫到人防風事大
李氏力場vs百萬打工仔念力..大家加把勁
hehemimi 發表於 20-10-2010 05:21 PM

:66::66::66: