Toysdaily 玩具日報

查看: 13571|回復: 15

[改造交流] 近來自改FIGURE改上癮 - 3.75" 電影GI JOE篇

自從上次自己執完隻IM MKV之後, 忽然間好似自改改上癮咁..........:30:以下係小弟既一D劣作, 小弟係自改界新手, 經驗有限:35:各位前輩見笑了:77:

作例1 - 狼人
佢同GI JOE係無關的, 不過小弟一直都好想俾佢加入GI JOE, 最合適既造型得呢款:(

原樣係咁

(From big bad toy store)

改咗之後..............

改造重點:
削細咗頸個BALL JOINT, 換走咗個醜怪既頭, 用咗同系列既一個靚仔狼人頭
借咗SW ARC TROPPER支鎗
借咗SW LUKE副眼鏡
作例2 唔俾原樣大家睇, 估吓係邊位??

好明顯係嚟自GI JOE既DELTA 6 SUIT

開估啦~~~ 其實佢係.................IROM MAN 2 既 NICK FURY:34:

改造重點:
用油遮咗佢心口個GI JOE標誌 (咁NICK 可以隨時返去SHIELD)
用超能膠將DELTA 6 SUIT頸個BALL JOINT加大, 咁NICK個頭就可以FIT
將頸位油返做黑色 (原色係白人既肉色)
作例3
BARONESS
原樣 (呢個就係我要改佢既理由, 佢個樣好似.....男人:66:)

(FROM: www.infinitehollywood.com)

改造後

改造重點:
用電影版龍珠既莊子個頭換走咗原本既男人頭, 頸既BALL JOINT用超能膠加大咗去FIT莊子個頭 (由於連樣都換埋, 嚴格嚟講, 佢袛可以叫做BARONESS II)
心口個COBRA標誌用黑油遮咗 (咁佢就隨時可以改邪歸正啦)
太陽眼鏡兩側同頭髮內側都削薄咗, 另眼鏡同頭髮睇落FIT啲

NICK FURY正,因為我都吾知他有何特別能力:73:
作例4

TEAM A 既 BA 鈍胎

原樣 (BA得咁輕既裝備似乎有D可憐:56:)

(FROM: www.toyopia.co.uk)

改造後

改造重點:
火力升級!! 問GI JOE既HEAVY DUTY借咗支MINI GUN 同件背心
手掙關節軸未改已經斷咗(幼得太可憐), 所以問好心既FIGURE捐出寶貴(同粗咗)既關節軸, 咁佢就夠力拎起支MINI GUN啦
原本身上既兩個假鎗袋要移除, 咁佢至著得落HEAVY DUTY件背心
最後大家可能會問........HEAVY DUTY借咗支MINI GUN俾BA, 咁佢點算呢??

大家唔駛擔心:73: He got something BETTER:he:

GI JOE 2004年出廠既DEFENCE MECH!!:34:

起動!!

咁至叫做HEAVY DUTY嘛:34:
多謝收睇:77:大家俾少少意見或者分享吓啦:64:

回復 4# mkyfk

同意~~~ 呢個都係我改造佢既其中一大原因 ^^"

that's fantastic
狼人改造後令我想要一隻呢:35:
另外, Baroness...會否有種頸部長了點的感覺?
回復 10# 手榴蛋包飯

BARONESS嘛, 同原版度過, 其實係差唔多, 可能係髮形唔同&#21655;, 所以覺得頸特別長~ 不過依家咁我已經好滿意, 佢原本個樣真係............ >_<

狼人, 如果有一個更正宗既夜視眼鏡會重好 ^^
回復 9# mkyfk

:34::34:
多謝!!
:71:
改得好!
嘩,大大竟然買到Baraccus
係紐約呢面反而未見過, 次次都係見Hannibal.
以家淨係得番架車.