Toysdaily 玩具日報

[其他] 來自當年朝鮮反美宣傳海報。13P

我相信呢d場面係出現過既...:o
:53:學乜人講大仁大義呀美國人~~??!!!!!
美國佬又點會咁蠢丫,係都搵南韓同胞做爛頭卒啦...

鋸人、釘頭、火刑、炮烙、生葬.....
咁以 胡文虎 嗰D十八層地獄想像圖嘅~

將敵方妖魔化係標準嘅戰時宣傳手段~
戰時美國嗰邊宣傅海報一樣畫到D敵人好樣衰,冷戰時期就將蘇聯想像為來自紅色星球嘅火星人,其實火星人侵咯者概念就係咁樣開始~
我相信呢d場面係出現過既...
呂品器 發表於 19-10-2010 02:02 PM

同意!
睇美國佬o係伊拉克做過d 咩就知啦

今時今日都咁, 何況幾十年前?
這些事可能是真的, 也可能是OVER了,
不過看過一些新聞,
北韓對自己的人民也不好,
這些也可能是真的, 也可能是OVER了.
事實除了當時人, 真係可能無乜人知...
這些事可能是真的, 也可能是OVER了,
不過看過一些新聞,
北韓對自己的人民也不好,
這些也可能是真的, 也可 ...
cliffordchan107 發表於 19-10-2010 03:04 PM

當年應該已經有得拍片
記得睇過d 紀錄片, 美軍一槍打爆越共俘虜個頭呢d 恐怖片段...
北韓o個陣又點會冇? 只係我地d 平民百姓冇機會睇/知道o者

講開又講, 美國佬得把口講到自己懶正義, 其實最陰濕係佢
當年應該已經有得拍片
記得睇過d 紀錄片, 美軍一槍打爆越共俘虜個頭呢d 恐怖片段...
北韓o個陣又點會 ...
davidki99 發表於 19-10-2010 03:12 PM

其實這個世界沒有所謂正義的國家, 每個國家都是包著正義的外衣,
底子裡是甚麼, 不同的國家有不同的描述,
北韓對於中國來說, 是友好的國家, 正義的伙伴,
但對於美國來說, 又可能是邪惡的軸心之一,
日本對中國來說, 是一個野心勃勃的國家,
但對於美國來說, 又可能是一個友誼之邦,
當然不是要為任何國家解說, 總之不是三言兩語就可以說得明白的,

另外, 提到紀錄片的問題, 我也很過很多,
當中甚麼戰爭也有, 咩人殺咩人也有,
如果當是一般影片來看, 那就沒有什麼所謂,
但如果要當作一個可以相信的歷史來看待,
那我會小心留意影片的真偽,
影片的背景資料,
拍攝人是什麼身份,
中間有否經過剪接和特別處理,

始終影片, 文字, 聲音等雖能作為事實的佐證,
但也很易被人誤導,
達到某些煽動的目的,
所以有人說, 如果能控制媒體, 就能控制人, 國家, 甚至全世界,
美國就係做緊呢樣野, 好多國際新聞的頻道都係佢地提供的,
當然其他國家也想這樣做,