Toysdaily 玩具日報

[其他] 任志剛指美國經濟仍未持續復蘇

前金管局(新聞 - 網站 - 圖片)總裁、現任中國金融學會執行副會長任志剛(新聞 - 網站 - 圖片),在本台節目談及近期各國要求人民幣升值,他表示,美國自從08至09年,推出一系列刺激經濟措施後,仍未見美國經濟持續復蘇。因此,美國需要再推出量化寬鬆政策,防止經濟進一步下滑。

任志剛表示,在量化寬鬆的政策之下,有可能只是刺激金融市場,而沒有實體經濟支持,容易造成波動。任志剛擔心一旦資金集體流走,便容易造成另一次泡沫爆破,呼籲市民要小心管理風險,包括做壓力測試。
美國印銀紙唔係問題,最大問題係新印既銀紙全都投放係金融及相關層面
美國所公布既經濟數據,其實都係假數據,關鍵只在於有沒有索火線...
無心解決根本問題,再爆煲只會係幾年內既事...
回復 2# K動戰士渣古
若如brother所講就大鑊啦,要儲多幾年先爆所影響就更深遠,麻鷹攪盡腦汁想擺平,但無人夠胆行出嚟講自己唔掂,揸住佢D欠單果D國家梗加唔可以比佢唔掂,結果釀成呢個債仔惡晒!只不過,小弟覺得呢個大話係人都知,只係D人學精咗,一路炒時一路睇到實,睇吓邊個走得最慢個就死嗰個:50:
我近年成日誤會了財經版是笑話版的,好像早兩日,伯南克話衰退期未完,要加印銀紙,但竟然被當成好消息去炒高個美市???? 呢 D 係咩邏輯?