Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[劇場創作] 羅生門 (謹向黑澤明, 芥川龍之介, 三船敏郎致敬)

回復  cliffordchan107

女角證供也是主觀,可能實際是女角付錢成事。
三船的證供中你可以睇到女角是享 ...
Grimlock 發表於 4-10-2010 02:25 PM

唔怪得女主角完事後要跟佬走, 三船唔肯, 老公又唔要佢(想撇佢好耐),
最後兩人先大打出手, hehe~~
回復 28# cliffordchan107

八個字:
劇力萬鈞,發人深醒
回復 32# cliffordchan107

大師既電影,真係有層次!諗下又有新發現!:x
我都有一直留意他的新聞,
這可是傳媒的照妖鏡呢,
"買新聞, 造新聞".
不過聽說後來陳健康重新做人, 做 ...
cliffordchan107 發表於 4-10-2010 02:12 PM

...睇黎,我都犯了先入為主的錯誤了:no:
其實看經典的電影就有這個難處,
就係明知這是一部好電影,
可是可能時代太久遠, 文化不同, 拍攝比現在 ...
cliffordchan107 發表於 4-10-2010 02:04 PM

這個我認同,好像我都有睇D人生哲學的書,
一過睇一過打呵欠,但睇完,去到適當的時候,智慧的種子就會開花...
...睇黎,我都犯了先入為主的錯誤了
隨感一亡魂 發表於 4-10-2010 04:20 PM

唔好話你, 當時全世界包括我都當咗佢係天下第一衰人,
當時人人都叫佢做"人版",
但係睇到電視佢當街俾人打,
打他的人又好像很得戚, 以為自己是英雄一樣,
我就開始同情佢,
好似聖經入面耶穌講到:
[如果你認為自己未做過壞事, 你就用石頭掟他吧!]
心想其他人又有乜資格打他?
那時他真的好像過街老鼠一樣...

另外, 其實我想說,
人好多時對死者還是偏向同情一點,
可是, 他妻子也有責任,
因為始終小孩是無辜的,
無必要去到死解決....
這個我認同,好像我都有睇D人生哲學的書,
一過睇一過打呵欠,但睇完,去到適當的時候,智慧的種子就會開花 ...
隨感一亡魂 發表於 4-10-2010 04:25 PM

HAHA, TIMING真的好重要的,
開心的時候看傷心的電影, 傷心的時候看開心的電影,
年幼的時候看深奧的電影, 都好難看出當中的意味~~
回復 37# cliffordchan107

very right...
HAHA, TIMING真的好重要的,
開心的時候看傷心的電影, 傷心的時候看開心的電影,
年幼的時候看深 ...
cliffordchan107 發表於 4-10-2010 04:53 PM

:71:

所以呢,人就是這樣充滿變數所以才有趣:36:
(by天元突破--祭司大人)
另外, 其實我想說,
人好多時對死者還是偏向同情一點,
可是, 他妻子也有責任,
因為始終小孩是無辜的,
無必要去到死解決....
cliffordchan107 發表於 4-10-2010 04:46 PM

唉未又係所謂家醜不出外傅LU...
如果個女人有多d朋友或者多D人知道這件事,咁大家都唔洗行到這一步。

又如果阿陳生生性D,果一家三口根本唔洗死...
其實,一路追上去,很多人都有責任...

OT插一小段我自己好鍾意的金句:
"無論你係好人定係賤人,都會有人當你係賤人,根本唔駛理人點解你;
所以要對父母好,
因為無論你係好人定係賤人,,他們都會當你係好人,這個世界就只有他們係咁"
(出自--黎明)

那當然不是每一對父母都係咁啦下~