Toysdaily 玩具日報

查看: 2181|回復: 13

[分享討論] 香港乜都得

中秋佳節,收到稅單,臉色同稅局信封一樣,打開報紙,見到納稅人可能要埋單,400億元搞亞運,火都嚟埋。
帶頭搞事者,又係呢位阿叔,香港最冇功能議員之一,亦即係體育文化演藝出版界代表霍震霆。如果真係去馬,最大鑊係政務司長唐英年,可能要學十年前嘅陳太,當街扮傻仔大嗌「香港一定得」。
上網望吓份文件,論據九唔搭八,資料應有盡冇,一份涉及400億元的諮詢文件,「那西」程度可以話空前絕後,仲講明選手村最後可能成為地產項目,有減免地價優惠,驚死唔觸動香港人條最敏感神經,行政會議咁都過得,斷估有人知道份嘢掟出街,一定萬箭穿心,但唔想反對香港體育發展呢啲咁高尚目標,順水推舟,送呢件政治豬頭骨一程。
作為一名茄哩啡評論員,順叔絕對樂意上呢個當,幫手射幾支箭。
香港保持巨額財政儲備,美其名係積穀防饑,其實係冇人諗到應該點用,400億元搞亞運,不如好似前自由黨田北俊咁講,開倉派米。
如果話投資二、三百億元,起多啲可以全民共享嘅體育設施,又或者為本地運動員提供多啲財政支持,相信唔會有太多人反對。
不過,之但係無厘頭要推動香港做乜嘢「國際體壇盛事中心」,使多一蚊都嫌貴。大佬呀,全世界,有邊個國家、邊個城市,可以話自己係一個「國際體壇盛事中心」?  
愛國可能焗住要愛國寶,但推動體育風氣,絕對唔需要體育盛事,搞奧運馬術拆咗體育學院,就唔覺少咗人賭馬,多咗人騎馬。
少少創意,加埋多年堅持,好多時會有意想不到效果。香港兩單有代表性體育盛事,一個係七人欖球,一個係馬拉松,都係經營多年成果,香港政府應該學吓兩間主辦老牌英資機構,乜嘢叫長線投資,整多啲好似長洲搶包山咁,抵食又大件,唔使吓吓幾百億元搞乜運物運大龍鳳嘅。
如果真係有心搞亞運,高招應該係敲深圳門。港深聯合申辦亞運,完全符合中央推動深港融合主調,使費最少慳一半,大型體育設施資源,亦唔會重複建設,深圳肯去馬,香港好難托手踭,淨係識得挾住香港政府抽水,可能係人脈問題,更可能係水平問題,霍公子好好醜醜,都係文化界四分一個代表,西九董事局,冇人俾臉留張凳仔佢坐,唔係冇道理嘅。
No Representation, No Taxation。搞亞運,香港一定唔得,納稅人埋單,唔係唔得,不過唔該俾納稅人投票,將冇功能議員踢走,咁就乜都得。

財經CAREFREE - 順叔
:44:唉, 真係多舊魚...
我真係想同曾德成、霍震霆講:
頭像被屏蔽
唉...哩400億元真係...落硬鹹水海....
今朝聽晴朗, 林海峰幫亞運改左個吉祥物名~
2023亞運, 香港有"得震"
400億...會唔會估計得保守左的呢:(
400億...會唔會估計得保守左的呢
巴武藏 發表於 27-9-2010 03:10 PM

未計通漲tim...........你睇港島南線就知:53:
點解工程費可以跟通漲, 打工仔人工就追都追唔到:help:
頭像被屏蔽
最怕到時駛左9百幾億, 仲攪到好似印度咁.
bad-aries 發表於 27-9-2010 03:47 PM

咁又唔會,淨係的胡總阿,溫總阿,乜總物總咁落黎睇下,見你攪唔掂,叫你查找不足,嚇到九縮,之後一定攪得掂,兼攪得好好睇睇:71:
咁又唔會,淨係的胡總阿,溫總阿,乜總物總咁落黎睇下,見你攪唔掂,叫你查找不足,嚇到九縮,之後一定 ...
巴武藏 發表於 27-9-2010 05:05 PM

盆數出到黎仲好睇,洗左既公帑大概都有每個香港人一個月人工加起黎...
頭像被屏蔽
都仲未計到時一連串擾民措施:o
上次東亞夠吹到點樣帶動市民運動啦!事實上又多左幾多人運動呢?連唔係運動員嘅都知,香港體育總會的「冇王管」運作,所有香港的體育總會都是不能接受會員批評的,一旦提出要求或評論,一律列入秘密黑名單,永不超生,最好你立即退出,更禍連九族,即是學生和該體育會俱被封殺,無論如何吶喊,求公義公平無門。
李怡先生所撰寫的《香港,是黑社會主義回歸乎?》更貼切。黑社會主義講的不是法律、理據,而是強權、面子;不是事事攤開來明說,而是暗示和潛規則;不是機會平等和看誰更有道理,而是欺凌弱者,拿無權無勢者開刀。香港體育圈,亦是向黑社會主義回歸乎?
體育總會不講法律、理據,而是講權力、面子;
體育總會不是事事攤開來明說,而是暗示和潛規則;
體育總會不是機會平等地辦比賽和看誰更有實力選出香港選手,
體育總會是欺壓異見者,拿無權無勢運動員開刀。
一個非常簡單的例子,香港有多少人不識"車菊紅"女士,貨真價實的亞運金牌得主,真正的運動員,為甚麼當年傳聖火會無佢份?
霍生一日唔死,香港體育亦唔會有得救!