Toysdaily 玩具日報

查看: 9157|回復: 16

[改造交流] 叫得RG, 如果冇棧燈真係過唔到自己果關 (Update#2)

今次update下背包入電池位...:58:

呢個係放電位, 中間挖空

用左3粒超細1.5V電, 所以暫時用膠紙痴住先就一就D位...

呢個會係蓋, 中間又要挖空

呢個位要削平D, 如果唔係就塞太緊開唔到蓋換電...

可以合得實啦!! :$

反正都係整埋頭頂個監視器著燈先... 火神炮整唔整好呢??:?

MY BLOG - http://hk.myblog.yahoo.com/hinubeing122/article?mid=541

_______________________________________________________________________________________________________________________________________
叫得RG, 如果冇棧燈真係過唔到自己果關:79:, 而呢副亦係人生第一次加燈之作o 本應第一次係Unicorn Destroy Mode, 但係攪下攪下變左RG.

其實我都Skip左一部份步驟.

最初因為唔知要3V先至可以推著棧LED, 又唔知邊條係正邊條係負(好彩掉轉左粒LED冇燒到), 所以都幾氣餒下:56:

攪掂呢D野就開始落手清空內"龍"到放到粒LED為止. 火神炮要剪落黎再另外"痴"番上去...

亮燈儀式

跟住就要執番D漏光位...

RG後感

其實我覺得呢隻根本就唔啱初哥砌, 因我要好小心先至冇整爛同唔見D件(因分得太Detail所以Size太細嘞). 雖則不得不佩服BANDAI嘅先進技術, 可以唔油都有咁多顏色同Details.

而我有一個陰謀論, 唔知係唔係大陸D老番太勁, 所以Bandai整條RG Product Line, 就算老番整到, 個模成本都勁高, 冇錢賺自然收工啦!!:58:

My Blog - http://hk.myblog.yahoo.com/hinubeing122/article?mid=529
因為它出之前已講是向上級,所以唔啱初哥砌是正常的
good job~~
大大有见地!:71:
家左燈都唔知收埋D電線去邊
隻野太細隻啦
我以前玩開MG﹐以為RG都舞得掂
點知開始搞呢隻RG之後搞到我頭都痕埋
可能年紀老﹐又太耐冇玩模型﹐砌都算喇﹐不過D件真係好鬼細﹐一下唔小心就cut錯位﹐或者唔見左件.....
上線搞左我成日﹐太多地方要上
今日岩岩貼埋晒D貼紙﹐今晚睇下有冇時間上埋啞油咁就完成。
我一路玩一路讚﹐bandai真係做到細、精、型﹐有D部件為左分色一個件分幾份 (就咁個頭頂o個 part, V字天線連雞冠都5件件)
:sad:
隻野太細隻啦
點知開始搞呢隻RG之後搞到我頭都 ...
elasto 發表於 8-9-2010 05:07 PM

I think my aging problem also stop me from buying this model! :31::unhappy:
隻野太細隻啦
點知開始搞呢隻RG之後搞到我頭都 ...
elasto 發表於 8-9-2010 05:07 PM

其實主要都係想挑戰下自己, 走線位已經晌加燈之前諗好左, 而家係爭在加唔加到後面推進器果兩棧燈, 因要加電池, 而我諗RG會停一停, 除非又有靚, 但黎緊紅渣就唔係咁靚...:56: 再加埋砌到眼蒙, 而且D部件咁細, 有時都削水口時整親手, Anyway, 期待大大作品.....
great:71:
其實主要都係想挑戰下自己, 走線位已經晌加燈之前諗好左, 而家係爭在加唔加到後面推進器果兩棧燈, 因要加 ...
HiNuBeing-122 發表於 9-9-2010 12:34 AM

樓主加油啊﹐很支持你加燈
不過隻RG D件真係太細了﹐舞左我好多日先搞掂﹐見到樓主咁有心思﹐很是佩服。
尋晚落雨﹐呢幾日都唔洗諗上消光了......
RG 紅古都應該唔會買, 因為已經買左RX78, 知道佢係咩料, 內容係點, 所以, 而家只會等心頭好機出現, Z, ZZ, NEW, OO, Hi NEW..........
會唔會好多玩家都係一隻起兩隻止, 見識過就算呢? 因為太細又detail唔好砌. 都係MG既SIZE比較適合搞細節.
期待大大的活躍吧
都係果句,腰甲好易甩!!,可動手指好易甩!!
同埋點先掛到盾牌響背包?
都係果句,腰甲好易甩!!,可動手指好易甩!!
同埋點先掛到盾牌響背包?
宮澤熹一 發表於 10-9-2010 06:08 PM

官圖冇話過可以掛到後面咖啵

係咪同呢隻mix up左
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=106478&rpid=3781021&ordertype=0&page=1#pid3781021
good job!!