Toysdaily 玩具日報

巴士模型 8 - 丹尼士飛鏢

丹尼士飛鏢
Dennis Dart

出廠年份:1996-1997底盤:Dennis Dart
波箱: Allison AT545 車身 Plaxton Pointer
下層座位 : 29下層企位 : 32
引擎  Cummins B5.9 路線  88k 顥徑
推出年份 -車牌 HA 9706

後記

唔搵資料真係唔知佢叫飛鏢, 正式釋名為達智, 而用飛鏢來形容更加貼切. 我諗過這種單層巴士既次數絕不過10次, 它的行走路線絕少出現在我的行程上.
搭開雙層巴士, 感覺上這種巴士覺得好易頂頭.而且坐位少經常要企, 如果客滿, 由車行去車頭要落車都十分困難, 成日出現司機關門後有人仲大叫''有落'' !

丹尼士飛鏢系列是丹尼士車廠的一款成功的車款,銷售總數超越12,000輛。
丹尼士飛鏢現已被亞歷山大丹尼士Enviro 200 Dart取代。

香港4間專利巴士公司都擁有丹尼士飛鏢,是少數效力於香港所有專利巴士公司的車型之一。首2輛配Duple Dartline車身的巴士分別由九廣鐵路巴士部九龍巴士1990年試用,後來全數售予九龍巴士,車隊編號為AA1-2。九龍巴士在1993年1994年間再購入46輛飛鏢巴士,1996年,九巴購入12輛低地台版丹尼士飛鏢, 並以「易搭巴士」的名字行走,當時有份行走的路線包括往來屯門荃灣地鐵站60M和往來顯徑與火炭88K、及九龍路線1A等,部分巴士服役數年後售予珀麗灣客運2003年10月,九巴從新世界第一巴士購入10輛1998年版10.7米長的低地台型號,編號AA61至AA70,行走2D、224M及211等路線。

新大嶼山巴士亦在1998年購入3輛低地台丹尼士飛鏢,配Plaxton Pointer車身,特別的是這3輛Dart是用Eaton六前速手動波箱及215馬力的6BT引擎,以適合行走大嶼山南部的路段。它們曾於南大嶼山行走機場巴士線A35,可是由於東涌道面條件太惡劣,機件急速老化,故隨後被調往路面較平坦的東涌區內行走,但嶼巴已計劃於2010年末將3輛飛鏢淘汰。
Corgi 出呢架 Dart 仔係超錯!!
因為真車係 Dart SLF, SLF 係超低地台 Super Low Floor o既意思,
車門係不設梯級, 佢竟然用普通版 Dart o既模死充去出, 真係...
因為真車係 Dart SLF, SLF 係超低地台 Super Low Floor o既意思,
車門係不 ...
SuperBus 發表於 2-9-2010 01:17 AM

我搵資料時都唔知佢係唔係SLF, 唔識分
又是詳盡介紹...:73:
車門係不 ...
SuperBus 發表於 2-9-2010 01:17

果然是superbus:77:
我搵資料時都唔知佢係唔係SLF, 唔識分
龍珠迷 發表於 2-9-2010 02:10

其實好易分, 因為 Dart SLF 係比普通 Dart 車身矮D,
車身腰線亦比普通 Dart 低D, 同埋車身亦較闊,
而呢架九巴 Dart o既 Plaxton Pointer 車身,
車頭泵把亦比高身版 Pointer 車身較圓渾,
而右邊司機位窗下方o既窗邊亦係客窗成同一水平,
普通版客窗下方o既窗邊就係高起o既,
有機會不妨留意下~
對我來說乘搭這架車的機會不多, 幾乎只有拜山時才會有機會坐...