Toysdaily 玩具日報

查看: 2916|回復: 15

[其他] 80後上車難逾半盼上樓

頭像被屏蔽
兩成一要全新私人樓,已經夠高啦...  而家有幾多新樓唔係豪宅價?

三成七人要「二手私人樓」,有幾多人係講緊想要十年樓齡以下,鄰近地鐵,有會所,起碼五六百呎?呢個調查唔知有冇講?

五成七人想申請公屋,有幾多其實係愛黎為居屋舖路?或者咁平,霸黎做迷你倉都好?我食飯就曾經聽過對面搭檯係度講,佢細佬去左澳洲,但仲有間公屋係度。佢地結論係:當年應該一grad左,第一樣野就係趁人工低,拎返層公屋先。

不過我都好認同而家所有新樓都當豪宅賣,呢個已經唔係只影響八十後既問題。
其實,幾時有人講過,每個人都一定買到樓的呢?再說,這些八十後,做了多少年工呢?我那輩買樓,個個都起碼做了十幾年先出手,仲差不多全是買二手樓,四佰零尺那種。
其實,幾時有人講過,每個人都一定買到樓的呢?再說,這些八十後,做了多少年工呢?我那輩買樓,個個都起碼 ...
hk小文 發表於 1-9-2010 03:27 PM

同意, 我有一對夫婦朋友, 老公係情緒治療師, 老婆係教師, 供樓係easy, 但係偏吾買樓, 都只係租緊屯門樓住, 無乜問題丫~~~
再者, 我阿爸都係做左成廿年野先至買第一間屋, 都無問題喎~~~
一來買樓唔係必要
但要有一個定所居住 係一個人應該有既基本權利
依家d樓咁貴 係影響全香港 唔止所謂既"八十後"
"八十後" 只係近年傳媒食飽飯 無屎屙 吹捧出黎既term
照依家"八十後"黎到香港既意思 變左所有30歲以下既人都係"八十後"
百幾萬人都係咁天真 咁唔實際?
咁而家呢班大少係咪無得住先?要有私人空間?對不起,呢樣野從古至今,都是靠自身本事的。我同輩結婚,無能力買樓那班,不是租樓便是同父母住,逼?見識過佰六尺住七個人未?
其實,幾時有人講過,每個人都一定買到樓的呢?再說,這些八十後,做了多少年工呢?我那輩買樓,個個都起碼 ...
hk小文 發表於 1-9-2010 03:27 PM

你果輩係咩年代請問 ?
你果輩係咩年代請問 ?
玩具 發表於 1-9-2010 08:59 PM

七十年代出生的一群蛋散,縱使以前樓價較今天更高,銀行息口亦是今天的不知多少倍,但也沒叫政府做什麼事,只會自行走位,解決問題。
我三十幾歲都仲係同屋企住,結左婚先搬開。

有層樓,係成就黎,政府唔係老奉要保證個個可以廿零歲做業主,有私竇。

:ar:60、70後夠大把人買唔到樓啦!你80後又點0者!講對社會有貢獻、排隊都未輪到你地啦
我三十幾歲都仲係同屋企住,結左婚先搬開。

有層樓,係成就黎,政府唔係老奉要保證個個可以廿零歲做業主 ...
呂品器 發表於 2-9-2010 01:40 PM
same case, support !! :$
咁而家呢班大少係咪無得住先?要有私人空間?對不起,呢樣野從古至今,都是靠自身本事的。我同輩結婚,無能 ...
hk小文 發表於 1-9-2010 06:48 PM

依家D後生要私人空間方便搞野MA:o
依家D後生要私人空間方便搞野MA
yugi 發表於 2-9-2010 02:06 PM
I also need :he::46:
I also need
S20081997 發表於 2-9-2010 02:22 PM

:38: You really need to do it often?
You really need to do it often?
Panzer 發表於 2-9-2010 02:28 PM
one day one time but not with U