Toysdaily 玩具日報

查看: 1992|回復: 13

[其他] 咁都抽到水~社民連, 你係得既!

條友知唔知自己講緊乜呀? 身為一個公眾人物, 咁無智慧既野都講得出! 黃毓民, 梁國雄真係教導有方, 呢d時候都可以抽到水, 繼續大搞社會分化, 製造社會混亂! 社民連除左破壞之外, 仲有無其他野識做呀!
http://www.facebook.com/topic.php?uid=112682035451634&topic=31
Rocky Yung=容樂其, 社民連副秘書長
http://www.lsd.org.hk/index.php/aboutus/comlist
有幾個post delete左, 所以upload張圖~
梁國雄條友又係度廢話~
http://www.youtube.com/watch?v=iNYMtCpjhd0#t=40

連香港人都未爭取到最低工時保障....更何況是菲傭???

菲傭四千元一個月養家兼包食包住.......部份僱主月入只得萬多元差不多四份一人工比佢地...仲要比租比生活費....邊個苦d....

菲傭四千元一個月養家兼又食又住.......好多香港人收入連四千元都無......食同住都有問題....邊個慘d....

請問四千元一個月丁屎咁多錢在菲律賓好用d還是在香港好用d??四千元在菲律賓可以做到d咩???.......生活指數如何....有邊個可以分柝下.....

我眼見好多香港人對外地傭工都很好.....傭工對僱主好...僱主對外傭會更好...呢d係相對嘅..... ......但不排除雙方有小部份害群之馬.....

打壓示威???社民聯行事咁出位.......比警方打壓不無可能....
抽水抽到•••笑:59:
如果選舉有得投反對票,我一定投社民連
基本一個國家/地區僱用外傭有三個原因:
1.工種係該地區冇人肯做
2.該地區冇果種技術要求既人才
3.價錢便宜
家傭係低技術工種,香港又有家務助理,唔係冇人肯做
結論咪係貪平囉
菲傭係香港包食包住包水電,返鄉下探親張機票都係僱主包
佢地果四千蚊除了每月四個星期日既開支,其他全數寄返鄉下
計起黎佢地卸好搵過月薪七八千既香港人
以菲律賓既物價非常好駛,通常係香港做十幾年後既錢
夠係祖家買田買地做生意,我細個時個泰傭搵夠返鄉下就係甘樣
而且香港俾菲傭既人工同其他地區比唔係數一都係二三名
仲有外來勞工都冇理由同本地工人同薪同酬
發言既人不妨舉例邊個國家/地區可以甘公平啦

講到香港人好似屈佢地壓榨佢地甘
將一部份不良僱主打晒一船人更加唔啱
果D指責人地將菲律賓政府既錯轉移到全部菲律賓人既人
點解又要做一竹竿打一船人既事?
條友都唔考慮兩地物價問題
香港搵七八千都要儲十幾年先夠俾首期
人地菲律賓三千蚊好食好住啦
果邊差人先一千蚊個月,只有菲傭果丁點兒人工既三分一
條友都唔考慮兩地物價問題
香港搵七八千都要儲十幾年先夠俾首期
人地菲律賓三千蚊好食好住啦
果邊差人先 ...
BBQ720 發表於 30-8-2010 10:42 AM

俾我有工作在外地做庸工十幾廿年,就可以有錢在家鄉買大屋仲養起全家我都願意~
果條粉皮都唔知幾多菲律賓人想在香港打工,香港是全東亞最好福利同人工的接納外庸地區
    每年包保險,全年有薪假仲有放假回家的來回機票,E+好多港人都係日薪計,邊有假同咁好福利??
頭像被屏蔽
我對社民連失望了 -- 查實我對社民連冇咩期望過,係我對毓民有d期望至真。
香港人抽水特別 ~~~ 強 !!!
連香港人都未爭取到最低工時保障....更何況是菲傭???

菲傭四千元一個月養家兼包食包住.......部份僱主月 ...
cartoon 發表於 29-8-2010 07:59 PM

八年前,我的同事講,佢既菲傭一個月人工相等於當地一年大學學費,你話好唔好駛
假設換轉做香港,家中一人到外國打工,每月滙四萬幾蚊(香港既大學學費)番黎,家中其他人重駛唔駛做野?

香港約有13萬菲傭,當一個家庭一個人黎香港做菲傭,咁菲律賓起碼有13萬個家庭唔駛做就已經過緊中產生活
咁都得呀!:53:
社民連真係九唔搭八....成班唔係黑社會就係攞綜援既....
得個惡字.....