Toysdaily 玩具日報

巴士模型 7 - 利蘭奧林比安12米

利蘭奧林比安12米

Leyland Olympian 12M

長 38''4.5''闊  8''0.5''
高   14''4''比例 1: 76
客量 149
引擎  吉拿6LXCT路線  38 葵盛 (東)
推出年份 2003 - 7 - 18車牌 DB 4823

後記 :

38號巴士, 由細到大都搭佢啦, 以前返學放學, 出出入入, 一定係樓下等38, 以前4歲果陣同媽媽走失左, 自己走去搭38返屋企, 嚇到屋企人傻左, 夠經典 !
到而家返工放工路線唔同左, 無再經常搭, 但毎晚放工, 樓下仍然有個38既巴士站.

九龍巴士喺1981年接收咗3架10.3米嘅兩軸利蘭奧林比安,再喺1982年接收1架12米三軸利蘭奧林比安,全部配ECW車身。

之後九巴繼續買利蘭奧林比安,但全部改配亞歷山大RH車身。

九巴喺1983至1985年引入120架9.5米兩軸版,1983至1986年引入162架12米三軸版(有三道門)。再之後喺1986至1994年引入470架11米三軸版。1988年,九巴引入1架利蘭奧林比安11米三軸冷氣巴士嚟試,其後喺1990至1993年引入多149架。

富豪喺1988年收購咗利蘭。後來富豪修改利蘭奧林比安嘅設計,並發展出富豪奧林比安

利蘭奧林比安喺1993年中宣告停產,俾富豪奧林比安取代。
呢架 3BL 如果唔係上層車頭衰左我都可能會入...
呢架 3BL 如果唔係上層車頭衰左我都可能會入...
SuperBus 發表於 27-8-2010 04:54 PM

:66: 真係衰左WOO ~~ 油過龍 !!!
呢架好似只有風出冇冷氣既假冷氣巴,係咪呀?:58:
資料詳細,真係唔買都要入來睇吓:(
TO常威
係咩, 有巴士出風而無冷氣咁呃錢:50:
TO ekim11
:66:唔買都要入來睇吓
詳盡介紹...支持:71:
呢架好似只有風出冇冷氣既假冷氣巴,係咪呀?
常威 發表於 27-8-2010 18:02

呢批 3BL 係冇風機o既, 係較後期果D先至有,
佢地o既特徵就係每隻車窗入面都有一排入風口,
而個風機係巴士停低果陣先至會開,
由車外吸風入車廂令車內空氣流通, 開車果陣就會自己熄番,
不過呢D風機o係後期已經冇左啦, 而果D入風口亦因而變哂做裝飾品咯~