Toysdaily 玩具日報

查看: 12015|回復: 11

巴士模型 3 -丹拿珍寶CRG6

丹拿珍寶 CRG6
Daimler Fleetline CRG6

規格

長 33"7"闊 8"1"
高  14"1"比例 1: 76
客量 116
引擎  吉拿 6LXB路線 89 觀塘(月華街)
推出年份  -車牌 BJ 8528

後記 :

如果你係80後, 就一定見過佢係街上行, 我最記得特既地方係佢夠方, 以前既巴士有d成個盒咁, 慢慢先去到而家圓圓地, 我細細個都成日搭丹拿珍寶返屋企, 但大個少少就見住佢地劏曬. 自此, 四閘門都買少見少......

香港嘅中華巴士喺1972年引入一架30呎丹拿珍寶嚟試,之前喺1973至1979年引入305架33呎丹拿珍寶同埋30架30呎丹拿珍寶。中巴做宣傳嗰時以「珍寶」嚟形容旗下33呎丹拿珍寶嘅載客量,因此丹拿Fleetline普遍俾人叫做珍寶。

而九龍巴士亦喺1974至1979年引入450架33呎丹拿珍寶。

1980年代,中巴買咗208架(一架做訓練巴士,一架喺運送期間損毀而冇出),九巴買咗100架。另外非專利巴士公司城巴同埋雅高巴士都有買前倫敦運輸局同埋倫敦以外嘅二手丹拿珍寶。

1980年代尾至1990年代中,有多架喺香港退役嘅丹拿珍寶俾人運咗上中國大陸,喺多個城市繼續行,直到1997至2001年左右。
呢款真係沒落左,好在以前細過都塔過
呢款車最蝦九巴D師傅揸, 因為佢地係冇風油軚o既,
每次轉彎都要出力扭軚, 頂閘果陣仲死,
聽講有時仲要身邊D乘幫拖添,
反而中巴果D Alexander 車身珍寶, 因為佢地有風油軚,
加上用風手掣, 揸車亦輕鬆得多
呢款車最蝦九巴D師傅揸, 因為佢地係冇風油軚o既,
每次轉彎都要出力扭軚, 頂閘果陣仲死, ...
SuperBus 發表於 22-8-2010 11:34 PM

好pro 既 comment !!!! 我無車牌, 你既 bus knowlege好強 ∼
好pro 既 comment !!!! 我無車牌, 你既 bus knowlege好強 ∼
龍珠迷 發表於 22-8-2010 23:43

唔算 Pro, 都係聽番以前九巴D師傅講學番o黎,
呢款車以前返學放學搭 1k, 2k 同 12A 成日搭~
巴士 帖...百份百支持...

(在TD出巴士帖的大大,在我印象中只有二至三位):52:
巴士 帖...百份百支持...

(在TD出巴士帖的大大,在我印象中只有二至三位)
影武者 發表於 23-8-2010 07:14

我都 Post 唔少呢~ =w=
唔算 Pro, 都係聽番以前九巴D師傅講學番o黎,
呢款車以前返學放學搭 1k, 2k 同 12A 成日搭~
SuperBus 發表於 22-8-2010 11:49 PM

小弟以前住城寨, 搭得最多係1號, 最記得佢嗰個"王"字形嘅轉波位,好過癮!!
小弟以前住城寨, 搭得最多係1號, 最記得佢嗰個"王"字形嘅轉波位,好過癮!!
半田健人_555 發表於 23-8-2010 12:49

咁呢架一定o岩你

呢D巴士係用半自動波, 轉波就係靠軚盤左邊o既桿仔 "射波子" o黎轉波o既
我都 Post 唔少呢~ =w=
SuperBus 發表於 23-8-2010 12:21

努力呀...:77:
very good~~
支持樓主多出介紹巴士的帖!
讓人回想起不少往事。

最讓我記得的是車頭凹陷的「鬆骨車」,坐完一次人都散。