Toysdaily 玩具日報

查看: 14621|回復: 17

巴士模型 1 - 富豪超級奧林比安 10.6米

富豪超級奧林比安 10.6米
Volvo Super Olympian 10.6m

規格
長 10.6米闊 2.5米
高  4.4米比例 1: 76
客量 115
引擎  富豪D10A-285路線 234x - 灣景花園
推出年份 2003-06- 07車牌 JY 3693

後記
2003年已經買左這盒巴士情景, 最近先拿出來影.
老豆做巴士公司,個仔玩巴士模型, 第一盒巴士係老豆買黎, 自己就愛上左.
一向只會覺得外形好靚, 好仿真, 但內裏就好假, 連d人都無眼耳口鼻, 但經過不斷改良
上色好左, 路線牌唔再貼貼紙算數, 而家仲出到夜光數字模式, 雖然內裏都係無咩改進, 但開始買買下又一架
本身已經成日搭 ( reason - free before 21 yrs , but not now.....)現在更慢慢已經上巴士模型
圖呢?:44:

看到了圖. 都幾靚下....:34:
唔好心急, 更新中......黎到啦~
:71:很令
架巴士做得幾靚
呢類我都有一盒 :58:
人仔是拆開巴士放入嗎?
人仔是拆開巴士放入嗎?
影武者 發表於 19-8-2010 22:37

原套情景D人仔係跟埋o既, 車入面D人仔亦係一早有埋, 唔洗自己拆開架車o黎加
原套情景D人仔係跟埋o既, 車入面D人仔亦係一早有埋, 唔洗自己拆開架車o黎加
SuperBus 發表於 19-8-2010 22:46

順便請教...此類巴士拆開困難嗎?......如拆開及組裝簡便,有時也想油下d座椅.......

另一方面也想訂d巴士路線改下,但問題是要在不損巴士情況下進行,如車頭的路線牌的透明組件....
順便請教...此類巴士拆開困難嗎?......如拆開及組裝簡便,有時也想油下d座椅.......

另一方面也想訂 ...
影武者 發表於 19-8-2010 22:54

唔同款式o既巴士模型拆解o既方法亦都唔同, 而且一個唔小心仲可能會將組件破壞,
冇番咁上下技術建議唔好亂拆, 我就唔敢亂o黎...
唔同款式o既巴士模型拆解o既方法亦都唔同, 而且一個唔小心仲可能會將組件破壞,
冇番咁上下技術建 ...
SuperBus 發表於 19-8-2010 11:06 PM

買左幾部都未試過劏開架巴士, 驚弄巧反:56:拙
買左幾部都未試過劏開架巴士, 驚弄巧反拙
龍珠迷 發表於 19-8-2010 23:14

明白.................
龍珠迷 發表於 19-8-2010 23:14

你有冇入到架 AL57?
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-134581-1-2.html
龍珠迷 發表於 19-8-2010 11:14 PM

只係怕d組件太多水,如果唔係應該唔難拆

跟10.6M,不過係scania
改路線前

改路線後(水貼是訂做的)