Toysdaily 玩具日報

[改造交流] MG W 剪口問題

剛買了MG W, 並素組了, 雖然有很多剪口位都隠藏了, 但仍有不少剪口外露,  因為我比較懶, 不打算重新上油, 請問除此以外, 怎樣處理它們會令它們美觀些呢? 請各位高手指教:77:
小人愛用平頭雕刻刀, 先係剪件時預留約半分到一分位, 用平頭雕刻刀從左右上三方推平。推完後,其顏色會變到好似原件顏色, 不過可能比較深色或淺色(視膠料及顏色而定), 但係會留有水口既淺色變白既方格痕(白色膠除外), 如果有相似色系既油或Marker(乜性都得,唔需要色準), 就可以油一筆或一舊或一大粒, 唔洗等乾, 好似畫線咁, 即時用紙巾狠狠地, 好冇憐憫地抹走, 完成。萬試萬靈。所差就係怕閣下剪件太深, 剪傷件件或斷芯(一剪, 啪一聲, 有粒針眼位斷左係件面, 咁就冇得簡單cheap cheap地補救)
本人素組方法:
1) 剪件並留小小位比自己
2) 用模型cutter切走多餘部份
3) 用手甲整走白色野 (唔係講笑)
4) 得左
:66:
頭像被屏蔽
小人愛用平頭雕刻刀, 先係剪件時預留約半分到一分位, 用平頭雕刻刀從左右上三方推平。推完後,其顏色會變到好 ...
herolouis800528 發表於 10-8-2010 04:01 PM

我都係咁做!:71:
小人愛用平頭雕刻刀, 先係剪件時預留約半分到一分位, 用平頭雕刻刀從左右上三方推平。推完後,其顏色會變到好 ...
herolouis800528 發表於 10-8-2010 04:01 PM

我都係咁做!:71: