Toysdaily 玩具日報

查看: 4086|回復: 16

[新聞] 唔係七國咁亂,係天下大亂

古代衙門,因為利害關係,往往涉及親戚或富家子弟嘅案件,都會輕判或獲判無罪。時至今日,現任終審法院首席法官李國能曾聲稱不畏強權捍衛司法制度,但一個包致金、一個唐家榮,即顯露今時今日所謂公平、公正、公開、人人平等嘅法院,同舊時嘅衙門一樣:醜陋、腐敗、貪污、無能、官官相護、有錢人嘅遊戲=貧窮人嘅罪行。

呢兩宗案件最可笑同可恥嘅地方係:
包致金姪女案 :
1) 廢柴裁判官阮偉明話被告擁有良好背景,有美滿家庭及教育,大學修讀商業管理以一級榮譽畢業,原來有錢、有面、有學歷就可以為所欲為,俾錢了事。咦?咁「有波、有分析、有天氣」嘅黃婉曼都可以亂咁嚟喎…:he:
2) 犯罪嘅人有病,原來喺法院嘅定義係病人,唔係犯人。小弟覺得,包致金姪女係有病,但阮偉明嘅病仲嚴重!
3) 跟據案例,被告有精神病,係應該判入精神病院接受禁閉式治療,同坐監一樣,但阮偉明無咁做,唔知係咪同病相憐!李首席法官應嗱嗱聲開庭判呢一男一女入精神病院啦,清理門戶要快架。
4) 無能阮話被告本性無暴力傾向,並非壞人。但小弟從報章得知此女早前第三度被裁定襲警罪成,咁都叫無暴力傾向,小弟聽日都噤幾千蚊出嚟搵個阿sir「墳」幾嘢先。

唐家榮仔仔案 :
1) 可恥署任主任裁判官錢禮嘅判詞可謂同上面嗰位如出一轍:被告有優良的學業成績和品行,閒時又會做義工,小弟都有好的學業成績和品行,都有做義工,原來我都可以擅取車輛、無牌駕駛、醉駕,等小弟聽日買打啤酒去攞架巴士一路嘆凍啤一路揸巴士,正呀!:shiny:
2) 呢位唐弟弟原來都係院友!被告幼時被診斷患上過度活躍症,須服藥七年治療,咁都係解釋理由,又係可以唔駛入去醫,唔怪得咁多傻人喺街行嚟行去撩事鬥非啦…
3) 呢位錢判官仲傻,個犯都無牌嘅,竟然判佢三個月內去自費參加駕駛改進課程,但又判佢未來一年不能申領駕駛執照。傻官叫傻仔去無牌學車,各位司機大佬睇車啦,撞瓜你無命賠架,係法庭命令我揸架。
4) 賠償二十萬元予傷者作醫藥費及修理的士費,小弟係個司機都唔再追究啦,分分鐘未必係呢個數目添。

所以話:香港而家係 - 有錢大晒,大聲惡晒,高官玩晒,學歷贏晒,司法散晒,執法廢晒,法律無晒,天下亂晒!
高深教育與良好家庭最小字型適中字型較大字型最大字型2010年08月05日
有一個良好的家庭背景,又受過高深教育,兼備憂鬱症前科,原來就等於身穿金鐘罩,足以在文明現世橫行無忌。只要沒有殺人放火,犯了法,也是病人,不是壞人。
法官對醉駕兼襲警的惡女輕判,判詞可謂發人深省。
家庭要有甚麼背景方稱良好?法官沒說明良好家庭背景等於有錢有地位的家庭,以常理論,一個赤貧之家,數口子都領着 20元時薪過活,但父慈子孝,夫妻和睦又教子女有方,雖窮而樂,似這般的家庭背景,豈止良好,簡直是好家庭的典範。假如「良好」二字從此有特殊意義,僅指多金又有勢,那惡女事件不僅反映司法有問題,由法庭宣揚的價值觀更讓人失望。有藍血背景的家庭,向來不保證就是幸福和睦之家,這個,毋須多說,大宅門與尋常百姓家,都可以是問題家庭。
受過高深教育,也可以是量刑的考量點,那麼,教育豈止越來越像職前先修,那張畢業證書,更是犯事的護身符。高深教育,要高到學士還是碩士以上?港產高等學府畢業生又是否沒負笈外國名校的海歸派那麼高深。高深教育教的都是甚麼?會寫高深的論文,就代表不會犯法,即使犯法,所受教育就一定能讓她比目不識丁者更有「自」癒的能力?
三度襲警的惡女正好證明高學歷的德育與上等人的家教,不但不應成為免死金牌,法官更應以其「良好」背景依然劣行斑斑,教育我們別以為上等人就有上等品。在末代會考放榜日,教會學子知道,多少成為全民圍觀的鬧劇,都來自豪門,多少影響草民生活的大龍鳳,發源人莫不是飽學之士。

林夕
而家用返同一個法官再審:55:
樓主打錯字喇,香港係"私"法獨立呀~
回復 1# 七國咁亂

不能認同更多!:53:
回復 4# fourson
真係嘥氣:42:
回復 4# fourson
真係嘥氣:42:
結果如大眾所料,鬧劇一場,邊會有人認自己錯架,老笠斷正都會話差人老屈啦,何況自己審自己。香港屎法蕩然,假髮道德淪亡:blame:
無嘢格,如果上訴完都過到骨,最後 D 差俠佬一定唔會有好下場,實俾 D 古惑仔玩 L 死!
:*
包 致 金 姪 女 冀 各 界 尊 重 法 庭 裁 決         
2010-08-06 HKT 17:51
包 致 金 姪 女 襲 警 案 , 辯 方 律 師 在 聽 取 裁 決 後 , 於 庭 外 代 被 告 發 表 聲 明 , 表 示 會 尊 重 法 庭 的 裁 決 , 亦 希 望 各 界 會 尊 重 , 而 她 會 履 行 感 化 令 , 並 繼 續 她 的 生 活 。

被 追 問 到 被 告 會 否 向 當 日 被 掌 摑 的 警 員 道 歉 , 辯 方 律 師 回 應 說 , 在 審 訊 過 程 中 , 被 告 經 已 道 歉 。

至 於 控 方 律 師 表 示 , 會 研 究 是 否 就 案 件 提 出 上 訴 。

:72: 官字兩把口...阮偉明:「正常嘅都唔會喺咁多差人面前打差人」。

:53: :「正常嘅裁判官都唔會喺咁判」。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
亂兄, 襲警就8000, 咁襲擊果位阮生呢?? 佢放左工同普通市民一樣, 可能會平d~

回復 13# brian
brian 兄,你係咪官先?又或者你老豆係咪官先?又或者你親戚係咪官先?三樣都唔係嘅話就唔好亂咁講打邊個,會比差人拉呀!:Q
雖然小弟都想……
brian 兄,你係咪官先?又或者你老豆係咪官先?又或者你親戚係咪官先?三樣都唔係嘅話就唔好亂咁講打邊個,會比差人拉呀!:50:雖然小弟都想……
brian 兄,你係咪官先?又或者你老豆係咪官先?又或者你親戚係咪官先?三樣都唔係嘅話就唔好亂咁講打邊個,會比差人拉呀!:50:雖然小弟都想……