Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] 會考不理想的同學請不要灰心, 希望在明天~~

依排搭開巴士睇到個全民開講,訪問左條友叫jackie,佢一生人考左三次會考!頭一次五科合格但唔夠分讀中六,之後原校repeat一年,但係依然唔夠分上,咁遺有做自修生,最後上左預科上埋大學,依家做左唔知議員定律師,個訪問雖然都係講d好行既野,只要比心機,臨場經驗都好重要.......諸如此類。

但係最吸引我既係原來果條友中四考試果時只係得一科合約,仲要係體育!佢到左中五先至發奮圖強,試想想,如果中四冇科合格,到中五有五科pass,我已經收貨!:78:

需知道小弟會考只係得三科合格已經走左出黎呢個社會做事,一碌就碌左十幾個寒暑!:unhappy:
影射 "銀"毛哥仔:x
會考...真令人懷念呢...:67:
如果當年努力一點就好了...
活到最後才是勝利者!
依排搭開巴士睇到個全民開講,訪問左條友叫jackie,佢一生人考左三次會考!頭一次五科合格但唔夠分讀中六, ...
常威 發表於 5-8-2010 09:54 AM

我都有睇呢, 希望社會多d報導呢d奮發圖強的故事, 多d正能量~~
話時話, 當年有幸升到中六, 之後讀到大學,
但係而家仲係一條廢柴,
反之當年會考升唔到中六的同班同學,
而家個個事業有成, 貢獻社會呢~~
有時一時的成績不代表你整個人生~~
good post man!
when you work for some years, you found that the cert. is not as big as you think it ...
Grimlock 發表於 5-8-2010 09:48 AM

大大你說得對, 當你出到黎社會做野做得耐,
你就會發覺過往攞過的cert.不足以令你係社會生存,
cert. 或者可以易d幫你揾到第一份工, 但不是你人生的全部~~
good post man!
when you work for some years, you found that the cert. is not as big as you think it ...
Grimlock 發表於 5-8-2010 09:48 AM

大大你說得對, 當你出到黎社會做野做得耐,
你就會發覺過往攞過的cert.不足以令你係社會生存,
cert. 或者可以易d幫你揾到第一份工, 但不是你人生的全部~~
生命滿希望
thx!!俺一定會努力!!!
cliff_tangc 發表於 5-8-2010 09:45 AM
記住要折臂[認真] @@+
thx!!俺一定會努力!!!
cliff_tangc 發表於 5-8-2010 09:45 AM
記住要折臂[認真] @@+
十卜~~ 好 post~~
:71:
依排搭開巴士睇到個全民開講,訪問左條友叫jackie,佢一生人考左三次會考!頭一次五科合格但唔夠分讀中六, ...
常威 發表於 5-8-2010 09:54 AM

我都有睇, 佢宜家做緊律b~
其實大部份出左黎做野有返咁上下年資都明白學業或者係考試成績係重要~
但唔會佔人生好大部份, 只係有部分讀緊書o既小朋友當局者迷, 睇到件事好大~
先會呼天搶地要生要死咁, 其實過左幾年之後睇返真係好小事, 希望成績唔會太好o既學生睇到之後正面d~ 考試唔得, 下次再黎過囉, 總有辦法o既~
花了多少精神,努力和時間 , 就得到一定的回報
清仔~.~ 發表於 4-8-2010 23:58

有時候也不一定正確的.............
有時候也不一定正確的.............
cybaster 發表於 5-8-2010 04:53 PM
哩個世界,一分耕耘,未必有一分收穫,但唔努力就唔洗諗會有出頭既一日:78: