Toysdaily 玩具日報

查看: 4081|回復: 42

[分享討論] 點解買唔到樓 copy from 高登

>>>> 人地努力讀書果時你做緊咩
>> >>>> 人地一個電話用幾年你就年年換電話
>> >>>> 人地溫書果時你hea,打機,唱K,上高登
>> >>>> 人地出到黎人工高過你係好n公平
>> >>>> 人地節衣縮食果時你做緊咩
>> >>>> 到最後既結果就係人地買到樓而你買唔到
>> >>>> 後生仔咪撚習慣咩都賴人
>> >>>> 賴社會賴政府賴個天賴塊地賴父母
>> >>>> 香港地一街都係私人樓,事實上買得起樓既後生仔都唔少
>> >>>> 自己檢討下啦!
>> >>>>
>> >>>> 有錢班蟻民都仆到去買iphone 啦, 咁又無左半個月糧有多啦
>> >>>>
>> >>>> 3GS 先幾耐姐, 又話有幾好用, 無得比, 無野取代, 隔左年幾, 4G 出, 又要拎千幾二千出黎追潮流
>> >>>>
>> >>>> 又潮, 又型, 又多apps, 係架, 搵10k 果d 都要好似專業人仕咁幾十萬個apps
>> >>>> backup 其他平d 既機唔用得既? 無咁大個頭, 又要笠咁大頂帽
>> >>>>
>> >>>> 社會大部份人都未知自己咩身份地位, 仲要用到周身名牌 (LV Gucci 最cheap果條line....)
>> >>>>
>> >>>> 高樓價政府絕對係有責任, 市民既洗錢方向亦都好有問題
>> >>>> 買樓 訓醒先啦你地
>> >>>>
>> >>>>
>> >>>> 呢個香港真係有人為左買d 唔撚等洗既野, 搞到周身卡數,
>> >>>> 食屎都唔撚掂.
>> >>>>
>> >>>> 係咪你, 我唔知, 只係想帶出一個point. HK ppl洗錢洗大半, 儲錢就儲少少, 買唔到樓就怨天尤人  Pathetic
los
>> > er
>> >>>>
>> >>>> 之前都講左, 兩部iphone + 兩個名牌袋都成20K...
>> >>>> 計埋兩年去兩次旅行(東南亞短線only  ), 兩個人, 平平地又洗多16K至少...
>> >>>>
>> >>>> 呢度都三萬幾四萬, 哈.... 一直都想帶出呢條數
有point:71:
>> >>>>後生仔咪X習慣咩都賴人
>> >>>> 賴社會賴政府賴個天賴塊地賴父母

:71:
日日食麵包公仔麵行路返工好唔好?
係九七時代,大把人過這種生活。
係九七時代,大把人過這種生活。
hk小文 發表於 4-8-2010 05:06 PM

九七係標準?
你話係d後生仔怨天怨地丫, 佢地未見過世面,
咁曹仁超、梁高美懿、張一鳴呢?
都係果句啦;政府有責任比公屋你住,冇責任幫你買樓。

我真係唔明廿幾歲買唔倒樓有咩好怨。
>> >>>> 呢度都三萬幾四萬, 哈.... 一直都想帶出呢條數
<--兩年多左呢幾萬就會買到樓﹖﹖
都係果句啦;政府有責任比公屋你住,冇責任幫你買樓。

我真係唔明廿幾歲買唔倒樓有咩好怨。
呂品器 發表於 4-8-2010 05:34 PM

呢個我都幾認同﹐不過公屋入息上限好多人都會過
而家個情況係呢一代買樓係難左
而且無左居屋呢個安全網
但公屋又申請唔到
>> >>>> <--兩年多左呢幾萬就會買到樓﹖﹖gundamrx782 發表於 4-8-2010 06:36 PM

連幾萬都儲唔到,點儲到幾十萬呀?
連幾萬都儲唔到,點儲到幾十萬呀?
hk小文 發表於 4-8-2010 08:18 PM

呢個係有雞先定有蛋先既問題
究竟D人係因為洗左D錢﹐而買唔到樓﹐定係因為覺得買唔到樓﹐而覺得不如用左D錢佢﹐無謂比層樓綁住
都可能兩樣都有

上面段野都唔係錯晒﹐的確係有年輕人有上面既問題﹐而我都覺得咁樣而買唔到樓﹐無得怨。
但係段野就講到買唔到樓既人一定係唔努力﹐唔長進咁﹐完全無視左而家個社會環境﹐咁就有問題。

我自己覺得呢代人會比上一代更加追求生活﹐更加希望去見識多D。可能你會話呢代人無以前咁挨得﹐但生活質素提昇﹐唔係正係一個社會進步既證明o羊﹖
我o係瑞士住左一年﹐就會見到呢度D人明顯地比香港既人開心好多。呢度既物價﹐樓價都同人工o係返一個合理水平。D人就可以去發展更多唔同既野﹐有返自己既文化。後生既都可以去追求自己想做既野﹐咁怨氣自然少D啦。
同埋當你發覺你用歐洲既人工﹐買香港既樓都有D吃力既時候﹐就會明點解會有人怨…
我們經常說年輕人應該有夢想,但當絕大多數年輕人的夢想都只是慳錢去買一層樓的時候,這個城市也太灰暗了吧。
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... mp;coln_id=14308444

唔知hk小文大大對呢編文又點睇?
呢個係有雞先定有蛋先既問題
究竟D人係因為洗左D錢﹐而買唔到樓﹐定係因為覺得買唔到樓﹐而覺得不如用 ...
gundamrx782 發表於 4-8-2010 09:48 PM

x100
我們經常說年輕人應該有夢想,但當絕大多數年輕人的夢想都只是慳錢去買一層樓的時候,這個城市也太灰暗了吧 ...
原罪 發表於 5-8-2010 01:16 AM

我的睇法是,非常現實,就算為夢想,亦唔可能不用"錢",人可以選擇不慳錢去買一層樓,但為"夢想"亦要儲錢去吧?我那篇 copy 番來的文,其中主要是提出,當下"消費主義"的影響,一個人盲從潮流的消費,莫說話買樓,照顧自己也成問題。