Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[新聞] 包致金侄女輕判各方嘩然 三度襲警裁感化 官指病人非壞人

實在過份~~~~:53:
"指被告擁有良好背景,有美滿家庭及教育,大學修讀商業管理以一級榮譽畢業",呢 D 都叫減刑埋由?受過高等教育仍做出這些行為,不是更應罪加一等嗎?
"指被告擁有良好背景,有美滿家庭及教育,大學修讀商業管理以一級榮譽畢業",呢 D 都叫減刑埋由?受過高等教育仍做出這些行為,不是更應罪加一等嗎?
hk小文 發表於 3-8-2010 20:44

:67:好同意
頭像被屏蔽
"指被告擁有良好背景,有美滿家庭及教育,大學修讀商業管理以一級榮譽畢業",呢 D 都叫減刑埋由?受過高等教 ...
hk小文 發表於 3-8-2010 08:44 PM

即係有權有勢的家族背景,仲要係法官同政客的屋企人係一個好好既減刑理由
而因為窮而犯法,無一個好的家族關係,就係一個死罪,

果然香港係法律面前,窮人含X:53:
呢d咪就係法律既真正精神所在囉...
正義女神雖然係幪著眼,但唔代表個心唔可以咁做既...
佢揸住那個 ...
verywai 發表於 3-8-2010 10:43 AM

佢個天秤,一邊係罪行,另一邊係權勢,
包致金侄女咁身嬌肉貴,天秤緊係傾向櫂貴果邊啦:31:
?t=1280902935000
呢條裁判官---- 阮偉明
認清楚, 記得佢,

(無要求小欖精神病治療中心提交被告的精神科報告,僅依賴被告聘用的精神科醫生報告,是無按常規辦事。)
有錢人, 佢肯定放你!:67:
認清楚, 記得佢,

(無要求小欖精神病治療中心提交被告的精神 ...
Macross長谷有洋 發表於 4-8-2010 02:33 PM

咁即係可以審埋個官
呢件事有冇facebook group join?
認清楚, 記得佢,

(無要求小欖精神病治療中心提交被告的精神 ...
Macross長谷有洋 發表於 4-8-2010 02:33 PM

仕途似錦
呢單野聽到起火
比班“有知識無人性”的人坐高位
注定世界加速滅亡
判得好公平呀, 你唔奮氣既咪一齊成為有錢人囉.  香港係一個平等既社會, 人人都可以成為有錢人.
bad-aries 發表於 4-8-2010 12:33 PM

Agree! at least you still have a hope and have a target!  Dunno have you guys heard about a case in Toronto?  a chinese store owner catch a theft(non-asian) who stolen on his store but once the police came, the theif let go but the owner were sued instead!  No matter how rich you are you still aren't white!  so you still a subclass human!  MJ is the sample!

I know there is no 平等 in this world after 3 yr old!
呢排呢幾單野, 又令我記起當年 謝檸檬 都係咁, 而且佢仲大獲d, 搵人頂包, 防礙司法公正!
到最後又係冇事, 其實當年已經係咁
有錢人, 有權勢既人, 公眾人物 (如明星,球星) 都係輕判!
最近有關明星既事件, 好似係 '衛詩' 個單 (有錯請更正)
返黎都唔洗審!
示威果d就個個係壞人?
finally
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100805/00176_097.html
律政司終以判刑「明顯地不足」或「原則上錯誤」為由,對判刑提出覆核。

條裁判官---- 阮偉明 又名"包青天致金"