Toysdaily 玩具日報

查看: 3270|回復: 15

[新聞] 輕判襲警

原來「家境良好,曾接受高深教育」,

然後搵個醫生話自己有問題,

加八千蚊就可以打差人……

香港真好,又學到o~~~~~~~~~

http://hk.news.yahoo.com/article/100802/18/jh72.html

鬼叫佢生得好...好多法官係佢世叔伯:67:
你唔恨得咁多o架啦
鬼叫你唔係有錢佬咩:67:
超!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:53:
要法律黎把X呀佢呀媽:blame:
呢d大細超究竟第幾次?

詳細資料唔記得,之前睇過一編咁既新聞…(當然家下已經係舊聞…結果係點我亦唔知…)
不過今日聽到呢件事,又諗起…

話說之前有個咁上下有背景既青年,咁佢藏毒…
竟然輕判。
當然當日社會大眾好火啦…
但有d後話就無咩人知…因為只係港聞既一角。
咁話說有個外國籍裁判官(定係檢察官呢?)
佢見你輕判羅…咪全世界都一齊輕判,輕判哂同類型d犯。

呵…
好似大快人心?但之後係應該升職既佢無得升,佢仲有無留係香港小弟亦唔知…

法律唔應該係咁樣架。
咁樣係人治,唔係法治。
你玩得輕判,其他人輕判你就搞小動作?WTF?
回復 5# 原罪

Yes that happened, and that 青年 just died from alcohol poisoning last month.
有錢果然真係大曬!第三次襲警都係判咁輕!比著普通市民比人打完一身先再告你
其實都一早預左:42:
超!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
要法律黎把X呀佢呀媽
突擊高達 發表於 2-8-2010 09:15 PM

我或者信法律,但一定唔信法官 :38:
法律係要用錢來實行既
...............法律...............也是人判....:blame:
回復  原罪

Yes that happened, and that 青年 just died from alcohol poisoning last month.
pigwinner 發表於 3-8-2010 02:52 AM

咦?你竟然知我講邊單野?
而且仲有後續?
回復 12# 原罪

Check this out and see if I am correct~

http://hk.news.yahoo.com/article/100615/3/inic.html
阮雲道幼子暴斃疑醉死
(星島)2010年6月16日 星期三 05:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)退休高等法院法官阮雲道幼子阮家輝,日前疑醉酒中酒精毒暴斃;十年前因涉嫌藏毒而免被起訴、卻惹起軒然大波的阮家輝,本月五日被鄰居揭發他在何文田    寓所暴斃,相信死去多時,初步懷疑是飲酒過度致酒精中毒致命,並無可疑,其父至今仍未能接受愛兒死去的事實,其遺體將於今日進行火葬。

十年前涉藏毒風波

年僅三十一歲的阮家輝,為退休高等法院法官阮雲道幼子,近年在美國    取得文學碩士學位後返港發展,獨居何文田寓所,平日深居簡出。本月五日,鄰居發現其寓所單位傳出惡臭,其後揭發他暴斃家中,屍體開始發脹腐爛,相信死去一段時間。阮的遺體今日在沙田    富山火葬場火化,但其父至今仍未能接受愛兒死去的事實。資料顯示,阮家輝在二○○○年從美國返港度暑假時,在中環    一間的士高    內被警方發現他涉嫌藏有兩粒搖頭丸而被控告,不過案件轉交律政司    後卻不予起訴,阮家輝只需自簽守行為兩年,事件引起各界嘩然,猛烈抨擊處理不公,事件擾攘一年多,律政司最終維持決定。

死者友人透露,阮雲道一度是律政司司長的大熱人選,在行內聲望甚高,阮家輝對自己累及父親的仕途,一直耿耿於懷,事後返美升學    後卻借醉澆愁,終變成酗酒。就今次事件,由各級法院、特別法庭同審裁處組成的司法機構發言人拒絕回應。 本報記者

愛他變成害他.......父母的錯愛:42:
頭像被屏蔽