Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[劇場創作] 資優兒童. 知憂兒童 (含下回預告)

無錯,係無閑,一時痴左線
隨感一亡魂 發表於 3-8-2010 12:23 AM

HAHA, 因為前期SHF悟飯好HIT, 唔怪得大大~~
下回.....強烈期待=-=
下回.....強烈期待=-=
果汁先生 發表於 3-8-2010 03:08 PM

其實我覺得阿珍都有可憐地方, 為免落井下石,
應該爛尾了, 見諒~~
其實我覺得阿珍都有可憐地方, 為免落井下石,
應該爛尾了, 見諒~~
cliffordchan107 發表於 3-8-2010 03:10 PM

其實係社會文化風氣制度等問題
佢只係冰山一角..但不幸上左水面既人...我都覺得佢好可憐=-='
只係...我比較期待 炒家的言論XDD
其實係社會文化風氣制度等問題
佢只係冰山一角..但不幸上左水面既人...我都覺得佢好可憐=-='
  ...
果汁先生 發表於 3-8-2010 03:20 PM

大大你形容得好好, 佢只係冰山的一角, 其實成個風氣根本有問題...(SORRY, 離題了)
炒賣的風氣也是, 除了玩具,
每樣東西只要其貨可居,
都有人炒....
大大你形容得好好, 佢只係冰山的一角, 其實成個風氣根本有問題...(SORRY, 離題了)
炒賣的風氣也 ...
cliffordchan107 發表於 3-8-2010 03:33 PM

好多人都唔明白no free lunch
又要平..又要正(或者單純用人性貪婪黎形容就夠)
老實說 炒賣 行為
對成個社會 對個世界完全無幫助
不同於生產線的工人 下田的農夫 會有野多左出黎
炒賣只係將一樣野變賣更多錢 無作為 令財富不均 對世界有害=-=
可惜...係依個只求私利既社會...
依樣野 無可避免....
....

..說遠了..=-=
好多人都唔明白no free lunch
又要平..又要正(或者單純用人性貪婪黎形容就夠)
老實說 炒賣 行為
對 ...
果汁先生 發表於 3-8-2010 03:38 PM

其實大大所說的係經濟行為的VALUE ADDED的問題,
係生產商一件貨品價值10元, 到係零售商的同一件貨品價值變咗20元,
當中的10元差價就是ADDED VALUE, 當中涉及包裝, 廣告, 分銷的附加值,
令人覺得俾多十蚊出黎係值的.
我唔介意買炒貨,
如果個炒家辛辛苦苦排隊幾個鐘買到想要的玩具,
我付出多了的金錢, 就是慳了自己的時間.
但是炒家亦要問自己,
你要人家付出多了的錢,
值唔值自己應得的 (不過大部份人都高估自己的價值)
另外亦要個買賣制度建全,
例如以動漫節為例,
大家同時間排隊,
早到的人買不到, 遲來的人郤用不良的途徑買到.
這就有欠公允.
炒家阿珍果度真心笑左出黎 !!!
其實大大所說的係經濟行為的VALUE ADDED的問題,
係生產商一件貨品價值10元, 到係零售商的同一件 ...
cliffordchan107 發表於 3-8-2010 03:49 PM

依個我都知...
但如果將排隊的勞力 用於建設性工作...有利社會=-='
(馬克斯上腦=-=)
炒家阿珍果度真心笑左出黎 !!!
玩具 發表於 3-8-2010 03:52 PM

笑中有淚呢, 其實也是社會的悲哀...
依個我都知...
但如果將排隊的勞力 用於建設性工作...有利社會=-='
(馬克斯上腦=-=)
果汁先生 發表於 3-8-2010 03:53 PM

你說的也對, 排隊其實對社會無任何經濟上的價值的.
不過在廣告上可能有宣傳效果,
因為令人誤以為入面有好多荀貨.
尤其香港人咁鍾意排隊,
乜都排一餐~~