Toysdaily 玩具日報

[其他] 原來Mr Hobby thinner 蝕ABS?

TamiyaX20 蝕PS膠眾所週知,Mr Hobby thinner 唔蝕PS,但蝕ABS真係唔知…

隻Pest X等我仲好放心咁洗油,右手肘突然條條fing,爆咗關節…:50:

黐返以為冇事,又到左肩冇力,又爆關節…黐唔返:59:

Pest-X就此斷臂…

油好晒又要買過盒……

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
大大好~~~
大大是不是用郡氏thinner來洗油??(浸在thinner裡洗?)
我有你一樣嘅經驗, 我隻macross F VF-25S而家得右手, 左手手較已粉碎
其實 Mr Hobby thinner 一様蝕PS, 不過Hobby thinner揮發得快, 如果只是噴或手塗
是沒有時間侵蝕而已, 但長時間浸, 就出事
冇浸,只係貪快滴喺上面抹,關節位抹唔到就爆晒
其實我覺得咩thinner都好 都要開得好稀先好油上去
因為一定會拿爛膠

我已經試過拿爛好多隻mg既"手掌"啦:30:
其實我覺得咩thinner都好 都要開得好稀先好油上去
因為一定會拿爛膠

我已經試過拿爛好多隻mg既"手掌"啦 ...
一年戰爭迷 發表於 26-7-2010 03:55 PM

開得愈稀... 未即係落得更多Thinner?... 家陣係話啲Thinner會蝕爛ABS膠喎...

當然油稀揮發得快... 但係如果太稀Thinner成份多一樣蝕爛膠喎...

家陣唯有先噴水筆地打底做保護...

查實係咪想啲人買多啲噴筆地先至將啲Thinner配方撚成咁?...

小櫻上
用 double action 嘅噴槍, 我會淨開氣噴, 等啲油快啲乾

尤其啲 metallic 好鬼稀, 好似好多溶劑, 噴骨架真係要咁至放心
技術上同"蝕"的關係唔係好大.
THINNER基本上是引發起因啤塑時因應力而引起的內傷,再而導致破裂.並唔係蝕爛D件.
至於近年出現的情況多左就多少因為現在D件薄左,每排D件又多左,花紋又複雜左.....等而起的....
已經敗家地為一兩件件買多盒,順便將做得唔好嘅部份換走
多餘件煩緊改乜色好,武器會有六把刀