Toysdaily 玩具日報

查看: 3630|回復: 13

[新聞] 抄牌變襲警 旅巴司機疑遭警摑 日團友: 香港警察很暴力

【明報專訊】尖沙嘴    發生抄牌演變成襲警事件。一輛旅遊巴疑違例停泊被票控,司機先發惡咒罵警員是「乞兒」,其後與警員發生推撞,涉嫌襲警被鎖上手銬拘捕,遇襲警員眼部受傷送院。目擊事件經過的女導遊,在車上等候的日本    團友均異口同聲指過程中警員曾使用暴力,掌摑拉扯被捕司機,質疑警方有否濫用暴力,有日本女團友更說︰「香港警察好暴力。」

涉案司機被鎖上手銬帶署

涉嫌襲警被捕旅遊巴司機李×明(37歲),被警方鎖上手銬拘捕帶署後,亦報稱不適送院檢驗,事後再被帶署錄取口供,至昨晚仍未獲釋。李的妻子,律師及目睹事件的姓范女導遊,昨晚亦先後到警署處理事件。遇襲警員面部及左眼輕微擦傷,送院治療後無礙。

警方發言人回應事件時稱,警方在上址執行交通管制向4輛汽車作票控,一名司機不合作導致一名警員受傷,警方以襲警罪名拘捕。至於被捕男子被警員掌摑一事,以及警員是否濫用暴力,發言人則未有回應。

被抄牌罵警員「乞兒」

目睹事件日本旅遊團有13人,行程包括港澳深圳    4天遊,來港後一直由姓李司機駕車接送,未料最後一日目睹警民衝突場面。事發現場為尖沙嘴香港基督教青年會對開漢口道,上址為巴士站,並非合法泊車位。昨晨11時許,李駕駛旅遊巴泊在巴士站等候,大部分團友到附近商場購物,約6名團友在車上休息,當時旅遊巴前後另泊有3輛不同類型汽車。其間有警車駛至,3名警員即時落車抄牌,現場4輛汽車被票控違例泊車,當中包括李的旅遊巴。

其間,李與警員激烈爭執後,上車取回證件交予警員時咒罵說︰「畀你啦,乞兒,抄(牌)啦!」雙方口角推撞,李繼而被拉扯衣服推向大廈外牆,混亂中一名警員報稱遇襲,而目擊者則稱見李被警員掌摑。多名警員到場增援,經調查以襲警罪名將李拘捕。

目睹事件的姓范女導遊說︰「差人確有掌摑司機,司機被抄牌要自己比畀罰款,一定好勞氣。」另一名站在對面馬路的旅遊巴司機,以及多名日本團友均目擊警員掌摑司機場面,部分人用手機拍攝過程,女導遊拍攝的照片顯示,事發後現場最少有10名軍裝警員。

范女曾向警員提出要求做證人,但有警員說︰「你諗清楚,如果你講口野有差錯,可能會告你誤導。」范女被嚇怕,加上要照顧團友,未再作爭取。范女又說︰「政府話要搞好香港旅遊業,司機連泊車都無地方,停車等團友又畀人抄牌,咁點算搞好旅遊?」。

目擊事件的日本團友後來以手勢比劃警員掌摑司機情况,團友指連日相處下覺得李某「幾好人」,但認為香港警察則「很暴力」,團友午膳後乘航機離港。
乞兒!
前幾日警隊又召募了千幾人,其實警察唔係唔夠人手,只係唔夠做到野的人手:42:太多行行企企亂查身份證交數的:*
樹大有枯枝,族大有乞衣。
頭像被屏蔽
大家都係討餐飯食, 何必斷人米路呢~
漢口道已經係離開最繁忙的廣東道-中間道-彌敦道

路政署不如在這一區的橫街小行多加些『旅遊巴專用待客區』,方便遊客
以客為本,才是好客之道

依法辦事,就俾人話斷人米路濫用職權(即使無都會話你有)

唔理佢,就俾人話行行企企唔做野

警察都係討餐飯食,就要老馮俾人鬧乞兒,俾人打,俾人出氣

咁吃力不討好既工作都仲有大把人去做,真可悲可笑可嘆:ar:
:56:
做好份工都吾容易:o
公道講句,而家d警察普遍都友善左好多。

不過「假如」呢單新聞係真,我就覺得10個軍裝黎圍,而家警力過盛呀?

司機鬧人乞兒唔可以話冇錯,但警察因為咁打人就一定錯多好多。

有邊行唔洗受氣?

本人工作上都要經常面對公眾,故對公職人員感同情,純為有感而發:

假如呢單新聞案情係真,警察主動打人當然百份百唔岩,被處分亦唔底幫,害群之馬度度都有,除之而後快:blame:

一粒老鼠屎整衰一窩粥,而且唔係一兩粒咁少,加上報紙雜誌最鐘意搵負面野報道,大眾多數只會記得衰野而唔會記得好野,人地就唔當你係一窩粥而係一窩屎

出社會做事要受氣絕對應同,但因為依法辦事係眾目睽睽下俾刁民打一巴,無得還手固之然,鬧佢佢又食住你投訴你,就算專業地控制倒自己情緒都自專極度受損,之後上級仲插你唔尊業,處理不當俾麻煩佢

加上現今社會點做都會有人鬧,點做都錯:cool:

討餐飯食,罵不還口可以,但俾人打之餘仲要好似自己做錯,咁無癮咁無尊嚴,自問接受不了:(
香港警察入行多為人工而非為正義.
再經過咁多單 強姦 屈人等scandal
香港市民同警察已經差唔多被放係對立面上...
所以d人搵警察出氣好平常...
但鬧人係唔岩..但無犯法..
而打人就一定唔岩同犯法..
我支持拉個差佬去坐監
討餐飯食,罵不還口可以,但俾人打之餘仲要好似自己做錯,咁無癮咁無尊嚴,自問接受不了
Gerbera 發表於 16-7-2010 11:34 AM

我唔係跟得好足呢單野...  警察比人打先咩?

係就當然告佢襲警!但警察都無理由掌摑返轉頭。十個軍裝黎「增援」,更加令人覺得係比壓力當事人同potential證人。

' 俾人打之餘仲要好似自己做錯 ' 一句並非指上述案情,而係指警察平時執勤經常遇到的情況,拉唔拉佢襲警係一件事,我既point 係做野要俾人打俾人發洩都幾慘幾無奈。令ching誤會了:64:

比人打先又好,還手又好,警察純粹因按奈不住情緒而郁手(出於自衛或為制服暴力既人就另計)就點都唔岩

至於警察多人增援,我諗佢地都主要係控制場面防止情況惡化,否則更多人圍觀,又起哄又性,越搞越大,到時新聞價值更高,警方最怕咁