Toysdaily 玩具日報

查看: 15154|回復: 33

[玩具報告] 挾天子以令諸侯~ULTRA ACT 超人~

為什麼會以挾天子以令諸侯為題?

好明顯地這一次BANDAI推出的ULTRA MAN在質素上非常有問題,而如果不是因為他是ULTRAMAN,一隻多年都未有出過的高可動性ULTRAMAN,這樣有問題的質素,3000YEN的價格,怎叫人買得下手呢...

上色方面我前後看了10隻左右,應該說可以是集問題於一身的反面教材,塵點,飛油,甩油,唔到位,甩油,手指摸都有了,就是差"流眼淚"未見有...(相片大部份我都用了PS裝甲執去了問題部份.)

可動性方面是很好,腰部的拉出式BALL-JOIN簡單得來有意思.但大部份的關節也很鬆軟,花了一些時間"滲AA膠"之後才可以安穩的擺姿勢影相.整體用料偏軟應該是帶來問題的主要原因,但又奇怪的是大腿接股關節的BALL-JOIN卻用了一般只會出現在較硬膠料上的開口式,這可以說是一個錯誤!

頭部是接近不能向下的,我是用刀批去了少部份頸部才擺到比較自然的姿勢.

至於他身上一堆礙眼的夾口線更是不題也罷....

但上面的問題還不是最叫我不滿的,我最不滿的是這傢伙的由結構至價格根本就是從SHF搬過來的,為什麼卻差了那麼,那麼遠.....

老實這傢伙的質素同一些無牌貨分別不大.

如果說這傢伙是打擊翻版玩具時被搜出來,之後被BANDAI黐個嘜上去再賣,我是相信的.

超人背後的拉鏈位是其靈魂之一,這傢伙...完全無靈魂!!

這傢伙又是否一無是處??

又不是的,最少可動範圍真係夠大.

而且配件也算多.

胸口換上紅燈就可以出必殺技了!

不過那些必殺技的效果也是沒什麼靈魂的...什麼叫有靈魂?看看SHF那邊廂吧.

唔係餓左咁多年的話,呢一隻好難買得下手......只可以講一句:BANDAI你好野!!!

感謝報告~:)
這件東西果然是令人又愛又恨的玩具? 個人覺得死光特效零件比本體造得更好orz
希望推出其他幾兄弟時能作出改善吧...
實物顔色很山寨,完全接受唔到!
可唔可以出一輯「如何正確使用AA膠」呢個topic?:64:
俺倒是比较喜欢他的包装...
虽然俺暂时未见过(俺这里落后,哎...)
:71:令
手榴蛋包飯:
死光都是麻麻地的,今時今日咁平版是唔夠的,應該可以多少少層次吧.

paowei1984:
唔只顏色,整體都好山寨FEEL

常威:
好奇怪的意見,我真係考慮下點處理.

小恩:
包裝是我忘記罵的一環,設計上是很好,但用的紙又軟又薄,受潮即時變形.....

ZIN:
可惜玩具本身唔爭氣.
ㄟ..........
我買了
還好啦
滿足小時候的夢想
之前沒買到超合金
幸好我對ultraman冇愛, 如果唔係就爭d比佢d配件吸引到~
睇埋樓主詳細分析, 可以死心了~
d死光的確係咪新出0.02超簿裝~?
:71:
睇黎, 佢甩油都真係最大 問題 ... warxv 兄, 要數佢 2 次 ... kakaa
我逃:43:
我諗師兄真係做左好多後期工作
因為睇相完全唔覺得有大問題
擺起姿勢上黎仲好鬼正添
關於關節鬆問題, 我一向是用指甲油搞店的, 唔知效果係咪同aa膠一樣呢
睇黎B記所有玩具已經向高可動性發展~~~山口式的發明的確偉大 :DD
:angry:  "如果說這傢伙是打擊翻版玩具時被搜出來,之後被BANDAI黐個嘜上去再賣,我是相信的."

:53:  呢句好應棍!
:die: 我都入左!
幣...呢個POST..令我有少少鍾意左佢:67: