Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 代友測試,鏡頭變焦環鬆緊度

朋友突然問我, DSLR鏡頭向下,會否自動滑落,因為他支18-200mm天涯鏡有這樣情況

於是自己試下D鏡會否有同樣情況

http://www.youtube.com/watch?v=goWS54YCsSs

內對焦的 Tamron 70-200mm當然無問題

外對焦~~前組伸廷式  
Sony 16-80ZA 無問題

外對焦~~前組伸廷式
Tamron 28-75mm & Tamron 20-300mm

用耐o左會好像鬆D,特別是天涯鏡

垂頭問題,係支鏡設計問題,一般都冇得救,用得耐更加鬆
蔡仔都係一批批唔同,16-80ZA都有D係會垂頭.
我支 Canon 18-200mm 都有自動滑落 :56:
:help: 我副眼鏡都會
我副眼鏡都會
mars 發表於 16-7-2010 01:03 AM

Mine too!!
垂頭問題,係支鏡設計問題,一般都冇得救,用得耐更加鬆
蔡仔都係一批批唔同,16-80ZA都有D係會垂頭.
Toro 發表於 13-7-2010 11:41 AM

細蔡發霉壞變焦就聽得多, 垂頭真係未聽過
LINEBARRELS 發表於 13-9-2010 05:03 PM

http://www.google.com.hk/search? ... =&aql=&oq=&gs_rfai=
都有呢個情況架,咁當然又唔係好嚴重
自己睇,你冇聽過唔代表冇問題架
我有用過,賣埋了,所以我知道有呢個問題囉.

16-80都幾多問題,好似你講既發霉(佢發既位係有得返CS抹,未至於冇得搞),走焦(呢D唔係叫變焦,如果一支ZOOM鏡可以變焦都係問題,好大件事WOR)
呢支鏡係少少名過其實,但好多人都想平價買菜,玩玩下會發現不外如是,我都係咁,而家一街都係二手,唔係咁值錢了.
都有呢個情況架,咁當然又唔係好嚴重
自己睇,你冇聽過唔代表冇問題架
我有用過,賣埋了,所以我知道有 ...
Toro 發表於 16-9-2010 12:17 AM

係, 我真係未聽過, 失敬了:64:

走焦我知, 我意思係指壞變焦(kick 住左果種)

有ching試過

原來呢枝鏡真係咁差 , 重要週街都係唔值錢:o
LINEBARRELS 發表於 13-9-2010 05:03 PM

我果枝都有d~~~ >.<