Toysdaily 玩具日報

[新聞] 市民濫用平口袋情況惡化

膠袋徵費實施接近一年,環保組織綠領行動的調查發現,市民濫用平口保鮮袋情況有惡化趨勢。

綠領行動進行的調查指出,超市顧客的膠袋使用量,在徵費後減少超過9成,但濫用平口保鮮袋的情況則有惡化。

組織在膠袋徵費實施後,每個月抽1日,在繁忙時間,到全港18間超市觀察一小時。發現在今年年初,顧客領取平口保鮮袋的總數量,有200多個,但到上月就增加到400多個。

組織建議政府考慮就平口保鮮袋徵費,而超市則改由收銀員派發平口保鮮袋。

調查又指,超過8成市民贊成擴大膠袋徵費的範圍,建議政府將所有乾貨零售商店納入徵費範圍,將收到的徵費,撥入環保基金或庫房。
點只呀,D商家仲推出大量限定版"環保袋",5毫子一個
鼓勵客人"不斷買環保袋",先至係最唔環保既行為.
D師奶覺得抵過膠袋,買買買,終於浪費更多地球資源.

我認為強制垃圾分類先係解決之道.
頭像被屏蔽
我同個日本人老師傾過, 佢話日本(佢住果度)係有本叫垃圾字典賣, 各大超市有售.  佢話佢地垃圾分類有成十 ...
bad-aries 發表於 6-7-2010 12:12 AM

係呀,睇新聞,呢D環保袋既生產成分,仲有拋棄後分解既麻煩度,比膠袋有過之而無不及.
所以,我如果真係帶袋時,一係唔買野,一係就5豪子買個膠袋
頭像被屏蔽
男生來說很難次次出街都拎定環保袋:80:
男生來說很難次次出街都拎定環保袋
00_GUNDAM 發表於 6-7-2010 20:05

已經慣左啦...:67:
男生來說很難次次出街都拎定環保袋
00_GUNDAM 發表於 6-7-2010 08:05 PM

其實買玩具買得多既朋友,應該都儲埋唔少膠袋,
安全套同膠袋,以後都放定一個落背囊,以備不時之需呀麻.
個人黎講.
細個買野都一般帶定環保袋係身. 當然有時都會唔記得
同埋阿媽買餸...點都會用到好多膠袋...因為魚.肉.菜之類..放入環保袋之前都要有個膠袋仔.
講真. 環保係要由思想做起.
正苦只係用懲罰性收費5毫黎阻止人用膠袋係標本不治的下乘方法.
大鋪要錢先有膠袋...即係搞到d人係細鋪買野問人拎多d膠袋.
大家覺唔覺...多左細鋪係門口寫住...多拿膠袋..收你錢?
去到超市...d人見到環保袋...係咁拎...
有咩用..

要吸引人...整.膠環保袋.. 一個等於幾十個膠袋...隨時用唔到幾十次....
好多人都唔會買一個貴好多既布環保袋..
結果仲唔環保....